След пътни блокади край Омуртаг, БВИК Холдинг“ възобнови изпитването с

...
След пътни блокади край Омуртаг, БВИК Холдинг“ възобнови изпитването с
Коментари Харесай

Ден преди крайния срок: Възстановиха пълненото с вода на водопровода в Омуртаг

След пътни блокади край Омуртаг, БВИК „ Холдинг “ възобнови изпитването с вода на водопровода от ПСПВ „ Ястребино ” до I-ви напредък Омуртаг, оповестиха от гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “.

„ На 29-и май от гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “ бяхме известени публично от „ ВиК “ ООД Търговище, че сутринта на същия ден е възобновено изпитването с вода на водопровода ПСПВ „ Ястребино ” до ПС Омуртаг I-ви напредък, което бе прекратено на 6-и март, когато стигна до с. Изворово. По-късно денем, от „ Вода за Омуртаг “ присъствахме и на терен по трасето, при контролна инспекция с механически екип, проверяващ придвижването на водата “, съобщи Магдалена Славова от гражданското обединяване „ Вода за Омуртаг “ .

„ По време на взаимния теренен обход, от „ ВиК “ ООД Търговище, разясниха, че сега употребяват избран брой сензори за надзор на трасето. Предстои снабдяване на спомагателни такива и монтажа им на присъщи нови точки по водопровода. След като бъде оборудван терена с нужните сензори за надзор на положението му /налягане и разход/, ще се пристъпи към поетапно осъществяване на по-големи водни количества, до постигане на размерите нужни за града, т.е. сред 20-30 л/с. “ , добави Славова.

Институциите реагираха обнадеждаващо един ден преди 30 май 2023 година , който протестиращите сложиха като краен период, в който да се възстановят тестванията с вода на водопровода.

На 24 май 2023 година жители блокираха трафика на основния път София-Варна , при разклона на Омуртаг, с гледище изпитването на вода на водопровода от ПСПВ „ Ястребино ” до ПС Омуртаг I-ви напредък да бъде довършено.

Министърът на Министерството на районното развиване и благоустройството Иван Шишков увери на 22-и март 2023 година, че тестванията с вода не са завършили и ще бъдат довършени до града , в най-кратък период. След двумесечно неявяване на придвижване по тази активност, поданици на Омуртаг излязоха на митинг на пътя и сложиха ултиматум, адресиран до министър Шишков, регионалния шеф Станимир Парашкев, шефа на „ ВиК “ ООД Търговище Явор Миланов и изпълнителния шеф на „ ВиК “ холдинг Ирена Георгиева. От гражданското обединяване разясниха:

Получихме и отговор от Областния шеф господин Станимир Парашкевов, само че за жалост неудовлетворителен. В него се преповтарят извадки от отчета, с който сме добре осведомени от дълго време и по никой метод не се визира въпроса, който сме сложили като главен – дотъкмяване на водното тестване, което самия министър разяснява утвърдително на 22-ри март. Именно, поради изказването на министър Шишков и увереността, която сме получили, че ще бъде продължено, и откакто изчакахме толерантно 2 месеца, го поставихме още веднъж на вниманието на виновните институциите.

В отговора им, излиза наяве, че от Областна администрация Търговище, не е планувала и не е възнамерявала спомагателни средства през 2023 година, за сходен жанр активност, свързани с водопровода, което е възмутително.

С този несъдържателен отговор, Областна администрация показва хронично индиферентност във връзка с развиването, или по тъкмо западането на град Омуртаг, и надлежно, неявяване на каквито и да е дейности за разрешаването на безводието на града. Областният шеф освен че не се ангажира с нашия проблем, само че и не спомага на останалите институции, когато те работят и по този метод той обрича Омуртаг. “

Следва отговор от „ ВиК “ ООД Търговище до гражданско обединяване „ Вода за Омуртаг “ на настояването на обединяването да бъде осъществено обещанието на министър Шишков, за дотъкмяване тестването с вода на водопровода ПСПВ „ Ястребино ” до ПС Омуртаг I-ви напредък:

„ С актуалното писмо, Ви осведомяваме, че според поставената ни от БВИК Холдинг задача, от през днешния ден 29.05.2023 година, Дружеството ни стартира водни проби /пълнене/ на гравитачния тръбопровод от ПСПВ „ Ястребино ” до ПС Омуртаг I-ви напредък. Предстоят редица съществени и спомагателни действия, за които навреме ще бъдете осведомени. Дейностите по осъществяваните водни проби, ще се организират ритмично, без спиране и ще бъдат директно ръководени от основния инженер на Дружеството. Същите имаме намерение да осъществим в рационално къси периоди, съобразени с целите в главната ни активност и метеорологичната конюнктура. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР