След първи юли, когато ще отпадне covid добавката към пенсиите,

...
След първи юли, когато ще отпадне covid добавката към пенсиите,
Коментари Харесай

Социалният министър: След отпадането на covid добавката пенсиите няма да намалеят

След първи юли, когато ще отпадне covid добавката към пенсиите, пенсиите няма да намалеят, като сега се преценят другите разновидности за реализиране на тази цел. Това стана ясно в петък от думите на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков пред Българска национална телевизия.

Той заяви, че от през днешния ден стартира изплащането на еднократна добавка от 70 лв. за Великден за всички над 2 млн. пенсионери.

Добавката ще се получава през пощенските станции или по банков път, без значение от типа и размера на пенсията.

" Във времена на рецесия държавното управление реши, че би трябвало да бъдат подкрепени всички. Такива са и упованията на всички пенсионери “, разяснява Гьоков.

Covid добавката от 60 лева към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на юни, сподели министърът.

" Целта ни е от 1 юли да приемем решение за осъвременяването на пенсиите, с което да не се допусне приходите на възрастните хора да намалеят след отпадането на заплащанията за коронавирус “, изясни той.

Георги Гьоков напомни, че съгласно в този момент настоящото законодателство от 1 юли пенсиите би трябвало да се усилят с 6,1%, което няма да компенсира отпадането на добавката. Той изясни, че работна група с специалисти на Министерството на труда и обществената политика, Министерството на финансите и Националния застрахователен институт прави калкулации и ще предложи разнообразни разновидности за осъвременяване.

Една от концепциите е да се вкара антиинфлационна добавка, която да се преценява с растежа на повишаването на храните и стоките от първа нужда.

Друг вид е да се промени формулата на швейцарското предписание, с цел да може увеличението на пенсиите да отразява в по-голяма степен инфлацията. " Накрая Народното събрание ще вземе решение кой вид да приложи “, сподели Гьоков.

Към момента няма пенсионер с пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст, който да получава по-малко средства от прага на беднотия от 413 лева, означи министърът и напомни позицията си за отпадане на тавана на пенсиите, като уточни, че сега той лимитира към 34 000 пенсионери.

" Няма да приемем заледяване на минималната заплата, ще настояваме за увеличение ѝ като лост за повдигане на приходите на всички българи “, съобщи Гьоков. Той добави, че в бюджета на министерството за 2022 година разноските за поддръжка на хората са се нараснали с 350 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР