След пандемията много американски компании, независимо големи или малки, имат

...
След пандемията много американски компании, независимо големи или малки, имат
Коментари Харесай

Вечният недостиг на работна ръка настъпва в Америка

След пандемията доста американски компании, без значение огромни или дребни, имат един и същи проблем. Те желаят да намерят задоволително служащи, само че на пазара на труда има недостиг на дипломиран личен състав. Много компании бяха принудени да оферират по-високи заплати и великодушни бонуси, единствено и единствено, с цел да задържат работната си ръка на фона на всеобщото овакантяване, на което пазарът на труда в Америка стана очевидец наскоро. Сега съкращенията нарастват, а работните места понижават.

Икономиката се забавя и Федералният запас покачва лихвените проценти с най-бързите темпове от десетилетия. И по този начин, чака се салдото на силите на пазара на труда би трябвало да се обърне към работодателите. Колкото и да е необичайно това не се случва. Все още е необикновено мъчно за американските компании да намерят и наемат задоволително квалифицирани служащи за постовете, които те обезверено се пробват да запълнят. Това демонстрира единствено едно- властта към момента е в ръцете на служащите и голямата смяна, която е в ход на пазара на труда, може да резервира тази обстановка вечно, написа Business Insider.

Промяната има доста общо с демографията. Още от бейби взрива след Втората международна война, фирмите се радват надали не на остатък от работна ръка. Изобилието от евентуални чиновници ги направи за " еднократна приложимост ".
 Какво да чакаме на пазара на труда до 2050 година?
Какво да чакаме на пазара на труда до 2050 година?

Пандемията премисли организацията на трудовата ни активност и какво да ценим като служащи и работодатели

Дойде време, в което поколението на бейби бумърите всеобщо се пенсионира и фирмите внезапно се оказват без безконечен запас от претенденти.

" Недостигът на работна ръка, с който се сблъсква стопанската система през днешния ден, евентуално ще остане и може би ще стане по-сериозен ", споделя Джей Дентън, основен анализатор в LaborIQ, който дава разбор на заплатите на работодателите. Идват времената, в което се обрисува безконечен дефицит на работна ръка.

Бейби взривът след Втората международна война, подтиква голяма смяна на пазара на труда в Съединени американски щати. Икономиката ненадейно беше залята от милиони хора, търсещи работа. Населението в трудоспособна възраст е скочило със 17% през 60-те години и с още 19% през идващото десетилетие. С една дума времената са положителни за работодателите.

След това обаче лекарства и легализирането на абортите доведоха до внезапен спад на раждаемостта - от 3,7 бебета на жена през 1960 година до 1,8 бебета десетилетие и половина по-късно. В продължение на няколко десетилетия притокът на дами и имигранти в работната мощ поддържаше равнището на работната мощ. След като Доналд Тръмп встъпи в служба като президент на Щатите, миграцията към Съединени американски щати се срина.
 Българската стопанска система търси над 380 000 чиновници - вашата специалност измежду тях ли е?
Българската стопанска система търси над 380 000 чиновници - вашата специалност измежду тях ли е?

Кои са специалистите, без които не можем

Настъпи и COVID-19, а по време на пандемията дефицитът на работна ръка се усили. Имиграцията спря, вълната от пенсиониране на бейби бумърите стартира съществено и милиони по-млади по-млади от това потомство взеха решение да се възползват да се пенсионират рано.

През април равнището на безработица в Съединени американски щати спадна до най-ниското си равнище от 1969 година насам - което значи, че остават малко евентуални чиновници за наемане. Недостигът занапред стартира.

Бюджетната работа на Конгреса на Съединени американски щати планува евентуалната работна мощ да се разшири с едвам 3,6% сред 2022 година и 2031 година,- една осма от темповете, с които се е увеличавала през 70-те. През идващото десетилетие се чака този напредък да се забави още - до 2,9%. Това значи, че работодателите са изправени пред десетилетия на застоялост на работната мощ.

Какво значи това за служащите?

Навярно ще има по-голяма конкуренция при фирмите за привличане на чиновници. Като за начало те могат да чакат по-високи заплати: през април междинното възнаграждение за час скача с 4,4% по отношение на година по-рано. Според специалисти заплатите ще продължат да се повишават над годишните скокове от 2%- равнища от преди пандемията.

Работодателите също ще бъдат принудени да оферират по-добри условия на труд. Така да вземем за пример, с цел да привлекат повече водачи някои компании започнаха да разделят маршрутите си на дълги дистанции, позволявайки на водачите повече време за отмора.

През идващите години по-младите служащи могат да чакат повече покачвания, тъй като по-възрастните мениджъри също се пенсионират. Миналата година проучване сочи, че 29% от мениджърите и 40% от изпълнителните шефове - са били на 55 или повече години. На тяхно място идва потомство от по-млади чиновници, които са се издигнали бързо.
 Най-големата платформа за разгласи за работа Indeed редуцира хиляди чиновници
Най-големата платформа за разгласи за работа редуцира хиляди чиновници

Съкращенията засягат 15% от работната мощ

Може би най-голямата смяна, провокирана от дефицита на работна ръка, няма да бъде в това кого наемат работодателите. Изправени пред лимитирано предложение, фирмите ще бъдат принудени да наемат тези, които дълго са отбягвали или пренебрегвали. Федералното държавно управление облекчава условията за проби за опиати за претендентите за работа и от ден на ден компании наемат хора с престъпни досиета. Компаниите желаят и да привлекат майки с дребни деца и хора с увреждания и по тази причина вършат работните места " по-гъвкави ".

Въпреки, че дефицитът на работна ръка прави служащите " по-скъпи ",не всички компании са подготвени да платят. Ето за какво, в случай че фирмите не могат да намерят задоволително служащи на вътрешния пазар, те просто ще търсят в чужбина. Технологични компании към този момент се ориентират към програмисти от програмисти тук-там като Латинска Америка да вземем за пример.

Други компании ще се опитат да отстранен напълно потребността от служащи. Ресторантите започнаха да заменят сървърите със системи за поръчки посредством приложения, а хотелите понижават потребността от домашен личен състав, като се отхвърлиха от ежедневното разчистване на стаи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР