След падането на Тодор Живков през ноември, 1989 г. тълпи

...
След падането на Тодор Живков през ноември, 1989 г. тълпи
Коментари Харесай

Когато времето беше наше - митингите след падането на Живков оживяват в изложба

След рухването на Тодор Живков през ноември, 1989 година тълпи от българи излизат по улиците. Началото е сложено на митинга пред храм-паметника " Св. Александър Невски " на 18 ноември. Именно за тези дни споделя изложбата " Големите очаквания. 30 години по-късно " , която ще бъде открита т ази вечер в 18.30 часа в Регионалния музей за история на София, който от 2015 година се намира в постройката на някогашната Централна баня, оповестяват от музея.

Изложбата е част от програмата на тазгодишното издание на фестивала " ФотоФабрика ". Това е опит " да погледнем на предишното независимо – като на артефакт и удостоверение за нашето настояще ", пишат от музея. Те означават още, че това е един " месец на разтърсвания, дал начало на демокрацията, на доста разногласия и политическо опълчване и разделяне. "

 Актьорът Петър Слабаков и Александър Каракачанов
© Иван Бакалов

Актьорът Петър Слабаков и Александър Каракачанов

Черно-белите документални фрагменти са дело на журналиста Иван Бакалов. Те демонстрират лицата от площада и лицата от ораторската естрада на първите манифестации след рухването на Живков. " Днес всички са разочаровани. Няма кой да изпълни към този момент площадите, липсва и идея, която да ги изпълни ", отбелязва към днешна дата създателят на фотосите.

 Кадър от изложбата.
© Иван Бакалов

Кадър от изложбата.

Иван Бакалов е публицист и фотограф. Завършил е публицистика в Софийския университет, където е и хоноруван учител по пресфотография. Работил е за редица медии и е създател на книгите " Заговорите срещу Живков – разкази от първо лице ", " В сянката на Борисов ", " Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из Съединени американски щати ", " До Чикаго и напред OnRoute 66 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР