След падането на комунизма през 1989 г. местният съвет в

...
След падането на комунизма през 1989 г. местният съвет в
Коментари Харесай

България демонтира паметник на съветската армия, който доминира над хоризонта на София от 1954 г.

След рухването на комунизма през 1989 година локалният съвет в София гласоподава за унищожаване на паметника, само че поредните държавни управления се въздържаха да подхващат последната стъпка.

В сряда, след години на развълнуван спор, служащите започнаха да демонтират високата 45 метра (147 фута) апаратура, премахвайки фигурите в горната част, които посочваха руски боец, държащ автоматизирана пушка, жена с детето си и работничка.

Вяра Тодева, регионален шеф на София, сподели, че в продължение на 70 години паметникът не е реставриран и има съществени пукнатини по фигурите.

Демонтирането на целия монумент ще отнеме най-малко месец, сподели тя, а фигурите евентуално ще бъдат занесени в Музея на социалистическото изкуство в София.

През последните години паметникът се трансформира във фокус точка на дълбоките разделения сред проруски и прозападни групи в българското общество. Той постоянно е бил покриван с багра от незнайни художници, в последно време със синьо-жълтите цветове на украинското з...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР