След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на

...
След отварянето на избирателната кутия и преброяването на гласовете, на
Коментари Харесай

Депутатите с важно решение за протокола от машинното гласуване

След отварянето на изборната кутия и преброяването на гласовете, на първия лист в протокола на секционната изборна комисия (СИК) поредно се вписва броят на откритите в изборните кутии и в специфичната кутия за машинно гласоподаване бюлетини. Това гласоподава Народното събрание, който одобри на второ четене текстове от измененията в Изборния кодекс (ИК). Вчера дебатът по промените продължи близо 18 часа. 

Отпадна досегашната наредба протоколът от машинното гласоподаване да се ползва към протокола на СИК, както и данните от протокола от машинното гласоподаване да се прибавят към тези от протокола на секционната изборна комисия при въвеждането им в изчислителния пункт на районната изборна комисия посредством прекачване от записващото техническо устройство.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков съобщи, че това е била последната опция да остане условието данните от машината да бъдат прикачени към изборните бумаги. Как може да не желаеме да отпечатаме един протокол, това демонстрира мотивация, която да прикрива изцяло информацията от машините, да се сътвори опция за злоупотреби, по този начин действително и машините съвсем нямат никакъв смисъл, посочи той. Съжалявам, че всички бяхме част от момента, когато Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура , добави той.

Секционната изборна комисия ще брои подадените с хартиена бюлетина и бюлетина от машинния избор гласове и преференциите, съгласно гласуваните текстове.
Приетите текстове провокираха бурна реакция в пленарната зала.

Членовете на секционната изборна комисия, претендентите, покровителите, представителите на партиите, обединенията и инициативните комитети и наблюдаващите при поискване получават копие от подписания протокол, одобриха депутатите. Това е служебна победа, разгласи Настимир Ананиев от Политическа партия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР