След отминаване на бурята трябва да останем още поне 30

...
След отминаване на бурята трябва да останем още поне 30
Коментари Харесай

30 минути след буря трябва да сме на закрито

След отминаване на бурята би трябвало да останем още най-малко 30 минути приютени на закрито, тъй като електрическият заряд може да се движи до 10 километра в хоризонтална посока. Дори да е отминала бурята, има заплаха отново да бъдем наранени. Това предизвести шефът на Планинската избавителна работа към БЧК Емил Нешев на ексклузивен брифинг във връзка мощната стихия нощес, която лиши живота на трима.

" Мълниите са естествен феномен, прочут от хилядолетия. Представляват електрически заряд, който пада от горния пласт на атмосферата към земната повърхнина. Могат да доближат над милион волта напрежение и са с унищожителна мощ. Попадайки върху човек или до него, провалите могат да бъдат пагубни ", разяснява още Емил Нешев.

Как да се предпазим от такива бедствия?

Първото, което би трябвало да знаем, че актуалните средства за информация  дават точна прогноза по кое време могат да се случат такива феномени. Съветвам всички да наблюдават прогнозите. При такива обстановки би трябвало да заобикаляме да бъдем на открито. Ако се случи въпреки всичко, да се приютим в постройка или да останем в колата. Най-опасно е на открити площи и до дървета. 

Трябва да се махнем от себе си всичко железно и електронно. Ако сме навън, би трябвало да клекнем. В никакъв случай ръцете не би трябвало да опират в земята, може да държат глезените. Може да се запушат ушите, тъй като звуковата вълна е доста мощна и може да аргументи спомагателни повреди.

На потърпевш би трябвало да се направи сърдечен масаж и обдишване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР