След опустошителното наводнение преди година, жителите на селата в региона

...
След опустошителното наводнение преди година, жителите на селата в региона
Коментари Харесай

Карловските села след бедствието: Живот във фургони и борба за възстановяване

След опустошителното наводняване преди година, жителите на селата в района на Карлово се готвят да посрещнат Коледа в извънредно сложни условия. Наводнени реки и разрушени домове оставиха трайни последствия в тази област, където локалното население продължава да се бори за възобновяване и естествен живот.

Семействата, наранени от наводнението, към момента се борят с възобновяване на своите домове, градини и огради . Някои от тях разчитат напълно на личните средства и спестявания, до момента в който други са принудени да теглят нови заеми , с цел да се оправят след бедствието.

Една от основните инфраструктурни загуби в района беше мостът в село Каравелово , който беше изцяло опустошен и откъсна селото на две елементи. В момента мостът е възобновен единствено на 50% и с цел да бъде завършен и да стартира ремонтът на останалите улици, нужна е финансова помощ от страната . Според оценки, още 50 милиона лв. са нужни за тази цел .

Кметът на общината Емил Кабаиванов съобщи пред „ NOVA “, че локалната власт към този момент е подхванала стъпки към възобновяване на засегнатите региони. Той показа, че са съвсем приключили 19-километра нов общински път , който стартира от Московец, и че са почнали построяването на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на естествени катаклизми .

Въпреки тези стъпки, общата стойност на възобновяване на засегнатата инфраструктура се прави оценка на 74 милиона лв. , само че досега страната е отпуснала единствено 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър, изразявайки потребността от в допълнение финансиране.

Емил Кабаиванов добави, че през идната година се чака още над 50 милиона лв. финансова помощ , което би помогнало за възобновяване на района. Ако има поетапно финансиране, то би могло да разреши на общността да се възвърне до края на 2024 година .

Ситуацията в Карловските села акцентира значимостта на взаимност и помощ в сложни моменти и нуждата от бързо и дейно възобновяване след естествени бедствия . Жителите на тези села се надяват, че ще настъпят по-добри времена и че общността ще продължи да им оказва поддръжка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР