След опустошителното на 7 март, Фирмата е в плаващи пясъци.

...
След опустошителното на 7 март, Фирмата е в плаващи пясъци.
Коментари Харесай

Във Фирмата: Как работи машината за пари от $28 млрд. на кралското семейство

След опустошителното на 7 март, " Фирмата " е в плаващи пясъци. Старшите членове на династия Уиндзор трябваше да плануват следствията, написа Forbes.

Наименованието датира от повече от 80 години в интервала след най-разделящият епизод в актуалната кралска история - абдикацията на Едуард VIII от 1936 година Алтернативно се приписва на бащата на кралица Елизабет II, крал Джордж VI, който наследява по-големия си брат и нейния брачен партньор, принц Филип. Фирмата - известна още като Monarchy PLC (Публично акционерно дружество) - са обществените лица на империя на стойност 28 милиарда $, която изпомпва стотици милиони лири в стопанската система на Обединеното кралство всяка година. Пищните сватби по малкия екран (приливът в стопанската система на Обединеното кралство от кралската женитба на Хари и Меган бе към 1,5 милиарда щатски долара), обиколките в страните от Британската общественост и обществените изяви генерират голям интерес - и облаги - за световно бизнес дружество, което обгръща от първокласни недвижими парцели в централен Лондон до отдалечени аграрни земи в Шотландия.

Сагата за кралското семейство кораб-майка за английските медии. В изявлението за Опра, Маркъл приказва за " невидимия контракт " с таблоидите, описвайки връзка, която е по едно и също време симбиотична, подлизурска и злокобна. Също по този начин е и чудесна за тиражи на вестници, списания и повдигане на телевизионни рейтинги. Преди три години Brand Finance, основана в Обединеното кралство компания за оценка на марките, пресмята приноса на " Фирмата " за медийната промишленост на близо 70 милиона $. Тази сума наподобява дребна, откакто изявлението на Хари и Меган бе излъчено допълнително от 60 страни. А даже и принцът призна, че са гледали нашумялата поредност на Netflix " Короната ".

Кой може да стане част от компанията и да се възползва от преимуществата е дълголетен спор. След отдръпването на Хари и Меган от формалните отговорности броят на кралските особи " на цялостен работен ден " е понижен до осем. Помощ за Нейно Величество като членове на " Фирмата " са елитна група от седем кралски особи: принц Чарлз, който е идващият на опашката за короната и брачната половинка му Камила, херцогинята на Корнуол; Принц Уилям, втори по ред за трона и Кейт, херцогинята на Кеймбридж; Принцеса Ан, дъщерята на кралицата; Принц Едуард, най-малкият наследник на кралицата и брачната половинка му Софи, графиня на Уесекс. Според историка и кралски коментатор Каролин Харис, ходът за свиване на вътрешния кръг е що се касае за консолидиране на запаси, толкоз и за поддържане на репутационен надзор.

" Тези старания за усъвършенстване явно са опит за опълчване на публичното мнение, загрижено за това, че Суверенния грант се употребява от прекалено много хора и има прекалено много финансиране за маловажни кралски особи ", споделя Харис.

Организационната скица на " Фирмата " е удостоверение за 1000-годишния фамилен бизнес и публичното усещане, което го поддържа, което е и жизненоважно за триумфа му. " Това е доста формализиран бизнес с въздействие ", изяснява Дейвид Хей, изпълнителен шеф на Brand Finance. За разлика от семейство звезди като Кардашиан, династия Уиндзорите не печелят персонално от самия бизнес - макар че способстват към 2,7 милиарда $ годишно за английската стопанска система. Влиянието на кралското семейство върху английската стопанска система е най-много посредством туризма, само че Хей отбелязва, че има и други финансови изгоди, като да вземем за пример гратис медийно отразяване на Англия (което е към 400 милиона $ през 2017 г.).

Има и доста скъпи кралски разрешителни, предоставени от монарха - всъщност щемпел за утвърждение на потребителски артикули от висок клас като якета Barbour и уиски Johnnie Walker. Хей пресмята, че кралско позволение може да усили приходите на притежателя с цели 10%. Икономическите преимущества за фирмите и институциите в орбитата на кралското семейство надалеч надвишават разноските от 550 милиона $, свързани с големите оперативни разноски на фамилията, съгласно Хей.

Не всеки обаче желае да бъде част от машината на монархията. Огромният напън, който идва с работата, изтласква членовете от фамилията, в това число, несъмнено, принцеса Даяна и в този момент Хари и Меган. Не постоянно е свършвало добре за тези, които напущат - или са изтласкани - само че въоръжени с мощни другари звезди в Америка и няколко холивудски покупко-продажби, Хари и Меган може да се окажат надалеч по-добре финансово (и емоционално) от тези, по думите на Принц Хари, които остават " в клопката ".

Корпорация Елизабет

Откакто е наследила трона от татко си през 1952 година, кралица Елизабет е ръководител на " Фирмата " - даже да няма последната дума за ръководството на бизнеса. Принц Филип, 99-годишният патриарх от семейство Уиндзор, в миналото е бил мощен член на " Фирмата ", само че публично е отстъпил от формалните си отговорности. В допълнение към загубата на принц Хари, компанията в профил още един старши член през последната година, откакто Джефри Епстайн бе разкрита - той взе присъединяване в пагубно телевизионно изявление през 2019 година

Отвъд разширеното семейство, династия Уиндзор има хиляди чиновници по целия свят. Само в Бъкингамския замък работят към 1200 души. ИТ експерт от начално равнище може да завоюва над 40 000 $ годишно, както и компенсации в Бъкингамския замък, съгласно скорошна публикация за работа на формален дворцов портал. Crown Estate, институцията, която управлява активите на монархията, също дава работа на спомагателни 450 души, в това число ръб на шефовете, който взема финансовите решения за монархията.

Членството във компанията носи огромни упования за поддържане на машината за правене на пари за генерации напред. Короната има, само че не може да продаде, близо 28 милиарда $ активи посредством Crown Estate (19,5 милиарда долара), Бъкингамския замък (приблизително 4,9 милиарда долара), херцогството на Корнуол (1,3 милиарда долара), херцогството на Ланкастър (748 милиона долара), Kensington Palace (приблизително 630 милиона долара) и Crown Estate Scotland (592 милиона долара). Forbes също пресмята, че кралица Елизабет има още 500 милиона $ персонални активи.

През финансовата година, приключваща на 31 март 2020 година, Crown Estate притегли повече от 700 милиона $ с над 475 милиона $ облага. Кралското семейство получава 25% от прихода на Crown Estate, който е прочут още като Суверенна безплатна помощ, а останалите 75% отиват в английската хазна. Последният държавен грант, получен от кралските фамилии, е почти 120 милиона $, които фамилията употребява само за публични разноски, които включват ведомост за заплати, сигурност, пътешестване, домакинство, разноски за поддръжка и IT разноски. Частните разноски на кралицата и нейното разширено семейство се поддържат и от друга помощ посредством херцогството Ланкастър, наречена " Тайната торбичка ". През последната финансова година херцогството на Ланкастър регистрира чиста облага от 30 милиона $.

Както при всеки различен бизнес, пандемията се отрази на кралските доходи. През септември Пазителят на " Тайната торбичка " призна, че кралският баланс е изправен пред евентуален дефицит от 45 милиона $, най-много заради огромен спад в туризма и визити на кралски забележителности във Англия поради блокади. Той също по този начин добави, че кралските особи няма да желаят в допълнение финансиране от Министерството на финансите. Не че кралицата би трябвало да си цялостни хазната, персоналните й активи от 500 милиона $ се дължат на нейните вложения, изкуство, бижута и недвижими парцели, в това число два замъка: Сандрингамската къща и замъка Балморал. По-голямата част от това ще се съобщи на принц Чарлз, когато той най-сетне се възкачи на трона. И сходно на майка си, той няма да има непосредствено по-голямата част от тези 28 милиарда $, което включва персоналното благосъстояние на кралицата, активите под Crown Estate, неговите притежания в Шотландия, херцогството на Ланкастър, херцогството на Корнуол и два двореца: Бъкингам и Кенсингтън.

Чарлз Inc.

Сега на 72 години принц Чарлз има втората по величина компания в кралското семейство. Като херцог на Корнуол, Чарлз получава приход от херцогството на Корнуол в допълнение към това, което към този момент получава от Суверенния грант. Херцогството е учредено през 14-ти век от Едуард III, с цел да има с какво да се занимава първородният му наследник, до момента в който чака да стане крал. В днешно време херцогството разполага със 150 чиновници, ръководещи портфолио от над 130 000 акра парцели в цяла Югозападна Англия на стойност близо 1,3 милиарда $.

Принц Чарлз не може да продаде активите, принадлежащи на херцогството, само че може да печели пари от тях. Отдавайки парцели чартърен на търговци на дребно, фермери и поданици, херцогството е донесло над 50 милиона $ доходи през предходната година, от които 30 милиона $ са отишли ​​при принца на Уелс и неговите потомци. Дори и без короната, херцогството на Корнуол е надалеч по-доходоносно за Чарлз от Суверенния грант, който му заплаща по-малко от 2,5 милиона $ предходната година. Със 7,3 милиона щатски $ се финансират 132 персонални чиновници на принца, 6,75 милиона щатски $ отиват за налози и 4,4 милиона щатски $ са предопределени за благотворителни действия, в това число Prince`s Trust, благотворителната организация на Чарлз за подкрепяне на безработни младежи.

Голяма част от този приход се употребява за прехрана на синовете му. Принц Уилям и принц Хари получиха общо 7,8 милиона $ предходната година в поддръжка на личните си интервенции, само че както Хари допусна в изявлението за Опра, това към този момент не се отнася за него. В същото изявление Мегън също по този начин допусна, че част от това, което подхранва напускането на двойката, е желанието на фамилията да откаже на сина им Арчи купата принц, дружно с финансовата поддръжка от това, че е работеща кралска персона. Това, споделя кралският историк Харис, е проявата на особения фокус на Чарлз върху ограничението на броя на възрастните членове - и консолидирането на ресурсите - на фамилията. Дори в случай че решението за изключване на Арчи е просто бизнес, Харис отбелязва, че " гледната точка за това не е добра, защото това може да се пояснява като изключване на член от кралското семейство зради разбъркване на раса ".

" Най-лошото обвиняване в изявлението им пред Опра беше, че кралското семейство са расисти ", споделя Хей от Brand Finance. " Това би навредило на икономическия резултат. "

Уилям - сдружение с лимитирана отговорност

Първородният наследник на принц Чарлз и трети по линия за трона, принц Уилям, няма директен източник на приходи посредством херцогството на татко си - само че той и брачната половинка му Кейт сигурно имат силата да усилят продажбите на марки без кралско позволение, което съгласно Brand Finance прибавя повече от 165 милиона $ годишно към стопанската система на Обединеното кралство през 2017 година Кейт постоянно усилва продажбите на марките, които носи, или даже такива, които подражават на нейния жанр. През 2015 година G.H. Hurt & Sons, които направиха бебешкия шал на принцеса Шарлот, регистрираха 100 000 визити, откакто в английската преса се появиха фотоси на новороденото.

Херцогът и херцогинята на Кеймбридж обаче не получават пари от въздействието си. Сега на 38 години Уилям получава годишен приход от херцогството Корнуол, с цел да покрие частните разноски на фамилията си. През фискалната година, приключваща март 2020 година, принцът получи част от близо 8 милиона $, които трябваше да показа с принц Хари и Меган Маркъл, преди да разгласят, че се отдръпват от кралските си отговорности. И въпреки всичко херцогът на Кеймбридж не зависи напълно от приходите от херцогството - нито Хари. Част от имението на починалата им майка, принцеса Даяна, се трансферира на принцовете на 25-ия им рожден ден. Благодарение на наследеното от Даяна - което Forbes прави оценка на 10 милиона $ - Хари и фамилията му съумяха да се открият в Калифорния, изясни и самият той пред Опра в неделя, откакто фамилията му " безусловно го отрязало финансово ".

Излизане от бизнеса

Да бъдеш отцепен от английското кралско семейство надали е финансова смъртна присъда. Сега, живеещи в имение в Санта Барбара за 14,7 милиона $ в Калифорния, Хари и Меган имат няколко положителни покупко-продажби, с цел да ги поддържат през идващите няколко десетилетия. Доходът ще им е нужен за финансиране на денонощна защита, която може да коства до 4 милиона $ годишно.

Те също имат голям брой източници на доходи. През декември двойката пусна първия си подкаст със Spotify, наименуван Archewell Audio. Същият месец двойката подписа тригодишна договорка за подкастинг с музикалния колос, която може да коства от 15 до 18 милиона $, съобщи Forbes през февруари. Това е в допълнение към поредицата Apple TV+ за психологично здраве, която Хари ще извърши дружно с Уинфри за неразкрита сума и петгодишна договорка за Netflix на стойност 100 милиона $, подписана от кралската двойка през септември. Очаква се те да продуцират документални филми, документални сериали, игрални филми, сюжети и детски стратегии за стрийминг услугата, а също по този начин да завоюват съвсем четири пъти повече от това, което са получавали от херцогството Корнуол.

Изборът на Уинфри за осъществяване на първото им изявление би толкоз добър за бъдещите им инициативи, колкото и за малкия екран. Когато Меган разкри за битката си със мисли за самоубийство по време на престоя си във Frogmore Cottage и неналичието на достъп до поддръжка за психологично здраве, Опра загатна за партньорството си с Хари. " Никой не би трябвало да минава през това ", сподели тя незабавно. " Знаете, че с Хари работим по тази поредност за психологично здраве за Apple, тъй че чуваме доста от тези истории. "

Освободени от рестриктивните мерки на " Фирмата ", Хари и Меган евентуално няма да се борят за финансово оцеляване, както великият му чичо, крал Едуард VIII, когато се отхвърли от короната, с цел да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, през 30-те години на предишния век. Както отбелязва Хей от Brand Finance, в случай че се уголемяват оттатък своите покупко-продажби с Netflix и Spotify и се задълбочат в бижута и облекло, " Хари и Меган могат да се трансфорат в марка за 1 милиард $. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР