След опити в продължение на три години Paramount най-накрая разтоварва Simon & Schuster за $1,6 милиарда

...
Paramount се съгласи да продаде Simon & Schuster на фирмата
Коментари Харесай

Paramount се съгласи да продаде Simon & Schuster на фирмата за частни инвестиции KKR за 1,6 милиарда долара в брой, след повече от три години опити да разтовари електроцентралата за книгоиздателство.

„Постъпленията ще дадат на Paramount допълнителна финансова гъвкавост и по-голяма способност да създава дългосрочна стойност за акционерите, като същевременно предоставят нашия баланс“, каза в изявление Боб Бакиш, президент и главен изпълнителен директор на Paramount Global.

Книгоиздателят ще стане частен, след като сделката приключи, и ще бъде ръководен от Джонатан Карп, настоящият главен изпълнителен директор и президент, и Денис Еулау, главен оперативен директор и финансов директор.

Paramount обяви Simon & Schuster за продажба през 2020 г.

През ноември 2022 г. Paramount прекрати споразумението си за продажба на Simon & Schuster на Penguin Random House в сделка за 2,2 милиарда долара.

И двамата са сред „Големите пет“ на големите американски книгоиздатели – потенциалната сделка повдигна антитръстови опасения.

Министерството на правосъдието заведе дело, за да спре сливането, едно от първите големи антитръстови действия от администрацията на Байдън. През октомври 2022 г. съдия от окръжния съд на САЩ Флорънс Пан постанови, че комбинацията от гиганти в книгоиздаването незаконно ще намали конкуренцията, като твърди, че комбинацията от двата гиганта в книжния бизнес ще намали незаконно конкуренцията.

В делото се казва, че сделката би дала на обединената компания твърде много контрол върху това колко се плаща на авторите. Освен това се твърди, че ще има по-малко кандидати за дългоочаквани книги, което би било още един потенциален удар за писателите.

Penguin трябваше да плати на Paramount 200 милиона долара такса за прекратяване и Paramount каза, че няма да обжалва решението, блокиращо сливането.

Фирмите за частни капиталови инвестиции са навлизали в литературния свят и преди. През 2019 г. Elliott Management купи Barnes & Nobles за 683 милиона долара, след като се бореше да се конкурира с Amazon през последното десетилетие.

Това е история в процес на развитие и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР