След окончателно решение на Върховния касациовен съд подсъдимият Герчо Рангелов

...
След окончателно решение на Върховния касациовен съд подсъдимият Герчо Рангелов
Коментари Харесай

Съдът постанови 11 години затвор за пастира, убил 73-годишен мъж в с. Зайчино ореше

След дефинитивно решение на Върховния касациовен съд подсъдимият Герчо Рангелов ще изтърпи наказване от 11 години отнемане от независимост за убийството на 73-годишния Камен И. в шуменското село Зайчино ореше през 2018 година

Върховен касационен съд удостоверява присъдата, постановена от Апелативния съд във Варна през септември предходната година. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Делото е формирано по касационна тъжба на подсъдимия Герчо Рангелов против решението на Апелативния съд. Случаят е върнат на първоинстанционния съд за ново разглеждане. С присъда от 15.12.2021 година на Окръжен съд – Шумен Герчо Рангелов е приет за отговорен в осъществяването на закононарушение по член 118, вр. член 115 от Наказателен кодекс (умишлено ликвидиране, осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с принуждение и тежка обида) и му е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 5 години.

С новата присъда от 2022 година на Апелативен съд – Варна е анулирана първоинстанционната, като подсъдимият е приет за отговорен в осъществяването на закононарушение по член 116, алинея 1, т. 6, прочие 2 и 3 вр. член 115 от Наказателен кодекс (убийство, осъществено с особена свирепост и по изключително непосилен начин), и му е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 11 години.

В касационната тъжба се акцентират доводи за позволени основни нарушавания на процесуалните правила, нарушавания на материалния закон и очевидна неправда на наложеното наказване. Отправя се различно искане за оправдаване, понижаване размера на наложеното наказване или връщане на делото за ново разглеждане от различен състав на Апелативен съд – Варна.

Според тричленния състав на Върховен касационен съд не са позволени твърдените основни нарушавания на процесуалните правила и на материалния закон. Не е налице и третото касационно съображение – за очевидна неправда на наложеното наказване.

Касационният състав не приема за основателно изказванието, че апелативният съд напълно е построил фактическите си заключения единствено въз основа на обясненията на подсъдимия. Върховните съдии сочат, че вярно и в детайли стимулирано апелативният съд е изключил от доказателствената цялост тези елементи от свидетелските показания на полицейските чиновници, в които те преразказват обявеното им от подсъдимия Рангелов при извършените оперативни беседи по отношение на направените от него признания. В останалата част показанията на чиновниците на полицията са кадърен източник на доказателства и съдът ги е ценил с доверие във връзка с персоналните усещания на очевидците.

Върховен касационен съд не приема за основателна и тезата на касатора за неналичието на задоволително директни и косвени доказателства за съпричастността на подсъдимия към умъртвяването на Камен И., като сочат, че долните инстанции са събрали както директни, по този начин и косвени доказателства досежно авторството на подсъдимия. В касационните претекстове се установи, че съдът е приобщил към материалите по делото обясненията на подсъдимия, дадени в посочени в тези претекстове разпити на досъдебното произвеждане, като аргументирано ги е кредитирал по отношение на механизма на осъществяване на действието и авторството на подсъдимия. Даденият заем на доверия на тези доказателствени източници е разследване от осъществена от следения съд инспекция с останалите доказателствени източници и начини за доказване.

Върховните съдии намират, че не е налице и третото касационно съображение – очевидна неправда на наложеното наказване. Последното е заслужено несъмнено, защото дава отговор на публичната заплаха на съответното действие и на съответния причинител.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР