След около две години и шест месеца астронавтите на НАСА

...
След около две години и шест месеца астронавтите на НАСА
Коментари Харесай

Влак на Луната: за какво е и кога ще бъде построен

След към две години и шест месеца астронавтите на НАСА ще стъпят на повърхността на Луната за първи път от повече от петдесет години като част от задачата Артемида 3. Освен това в близко бъдеще се възнамерява построяването на орбитална лунна станция, както и бази на лунната повърхнина и друга инфраструктура.

За да улесни процеса на проучване на Луната, Агенцията за напреднали проучвателен планове на Министерството на защитата на Съединени американски щати DARPA предходната година стартира 10-годишно изследване на опциите на лунната архитектура. Сега стана известно, че американската компания Northrop Grumman е сключила контракт с DARPA за създаване на концепцията и построяването на железопътна мрежа на Луната, пише New Atlas.

Още през лятото Northrop Grumman би трябвало да показа първите разработки на концепцията си за железопътна мрежа на Луната, която възнамеряват да изградят през първата половина на идващото десетилетие. Тези железопътни линии ще могат да транспортират хора, доставки и запаси, улеснявайки научните проучвания и основаването на лунна стопанска система.

Въпреки че стартирането на трен на Луната може да наподобява като глупава концепция за някои, има солидна логичност зад това решение. Още по време на програмата Аполо, преди повече от 50 години, стана ясно, че непрекъснатото кацане на човек на Луната ще изисква развита инфраструктура. Те включват мини за воден лед и други скъпи запаси, атомни електроцентрали и железопътни линии.

Луната може да наподобява като дребен обект, само че в действителност нейната повърхност е сравнима с размера на Африка. Следователно е просто належащо да се построи транспортна система, която да свързва разнообразни лунни бази една с друга.
 железопътна луна Още през лятото Northrop Grumman би трябвало да даде първите разработки на своята идея за железопътна мрежа на Луната Снимка: Universe Today
Предстои да разберем каква тъкмо ще бъде железницата на Луната, само че като се изключи че има логистична стойност, сходна система ще помогне за решаването на един от главните проблеми на Луната. Става дума за лунен прахуляк, който е извънредно рисков за хора и съоръжение и има мощни корозивни свойства.

Прахът интензивно полепва по скафандрите и оборудването, което освен ги замърсява, само че и доста понижава експлоатационния им живот. Пътуването с трен може доста да понижи излагането на лунен прахуляк при напредване сред базите.

Освен това железниците на Луната имат още едно значимо преимущество. Конвенционалните колесни или верижни транспортни средства на Луната повреждат нейната повърхнина, до момента в който се движат, оставяйки следи там. На Земята такива следи изчезват вследствие на навлизане на вода и ерозия от вятъра. Но те ще останат на Луната милиарди години, което може да се отрази отрицателно на лунната повърхнина.

Според изказване на Northrop Grumman договорът планува основаването на основите за създаване и развиване на железопътна мрежа на Луната. Трябва да се дефинира какви запаси са нужни за строителството, какъв брой ще коства, а също по този начин би трябвало да се разбере по какъв начин да се построи железопътна линия благодарение на роботи. И несъмнено, би трябвало да се разбере по какъв начин ще се прави ремонтът и поддръжката на железопътната линия на Луната.
 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР