След около два месеца на всички дванадесетокласници им предстои да

...
След около два месеца на всички дванадесетокласници им предстои да
Коментари Харесай

Бояна Табакова, издателство Клет: Зрелостниците се притесняват от новия формат на матурата


След към два месеца на всички дванадесетокласници им следва да се явят на наложителна матура по български език и литература. Тази година тя ще се организира по нов формат, утвърден от МОН, което несъмнено буди терзание у част от зрелостниците. В поддръжка на всички тях издателство Клет, провежда онлайн курс за подготовка М@турата. Вижте какво ни описа плановият началник Бояна Табакова за динамичната конюнктура и за опциите, които курсът дава.

Вече втора образователна година минава извънредно динамично в промяна на разнообразни форми на образование – присъствена, отдалечена и смесена. Как се отразява това на учители, родители и възпитаници?

Динамичните промени във формата на образователния развой се трансфораха в нормалност. Трансформацията, през която трябваше да преминем всички, излизайки от обичайна класна стая и пренасяйки се във виртуална, сложи голям брой провокации пред всички участници в просветителния развой – учители, възпитаници, а и техните родители. Постоянното прекосяване от присъствена в отдалечена форма на образование, бързото включване на учителите и учениците в този развой, несигурността от цялостната конюнктура в страната докара в началото до стъписване. Към днешна дата тази динамика на процеса не се е трансформирала, само че учебното заведение като институция, учителите и учениците потвърдиха своята адаптивност и големия си капацитет за развиване. Нагласата към виртуалната класна стая, цифровото просветително наличие и връзката посредством технологии сред преподавател и възпитаник се трансформира. Увереността и пълноценното използване на този тип образование се е повишила, покачва се и качеството на употребяваните просветителни материали, както и ползата към консолидираното им в обичайния метод на преподаване и учене.

Как определяте равнището на подготовка на учениците?

За нас е доста значимо да знаем какви са дефицитите в знанията и уменията на учениците. Още в средата на месец януари организирахме безвъзмездна онлайн пробна матура, в която се включиха над 4 000 възпитаници, които демонстрираха своите познания и подготовка все още за по този начин значимия зрелостен изпит. Благодарение на тази самодейност успяхме да извлечем скъпа действителна информация – за това какво е равнището на подготовка на дванадесетокласниците и какви са усложненията, пред които са изправени в този под напрежение за тях миг. Установихме, че най-често усложненията са свързани със независимото основаване на писмен текст. Това ни накара да насочим своите старания в основаването на интегрирано образователно наличие, което разрешава едновременна актуализация на наученото в 11. и 12. клас, само че и рационализиране на уменията за писане на интерпретативно съчинение и есе, както и повишение на езиковите компетентности. Сред явилите се на пробната матура има извънредно добре готови зрелостници с богата просвета и високо равнище на просветеност, само че и такива, които имат съществени пропуски във връзка с главното образователно наличие.

Разкажете ни малко повече за онлайн курс М@турата и по какъв начин се роди концепцията за основаването му?

Образователният развой е жив организъм и като подобен отразява потребностите на обществото в съответен миг. Курсът е естествено проявяване на сегашната просветителна среда и измененията в метода на преподаване и учене, разбиране и достъп до информация. Онлайн курсът е отговор на нуждата от цялостна, висококачествена и интензивна подготовка, съобразена с информационните умения на учениците, независеща от време и място, основана на опциите, които ни дават цифровите технологии. Зад онлайн курса М@турата стоят големият труд и ентусиазм на екип с богат професионален опит. Създадени са разнородни цифрови просветителни материали, само че въпреки всичко в центъра на всяко едно образование стои преподавателят. Несъмнено ролята на менторите по български език и литература е водеща, по тази причина част от екипа ни са двама изключителни преподаватели от влиятелни софийски гимназии Владимир Игнатов и Веселин Геренов. Те имат подготовка и опит в работата с възпитаници в гимназиален стадий, познават потребностите им и метода им на мислене. Смятам, че това е от решаващо значение за триумфа на курса.

Много скъпи са и практичните насоки на психолога Александра Алгафари за справяне със напрежението по време на изпит.

Какви преимущества получават дванадесетокласниците по време на курса?

Предимствата на онлайн курса М@турата са многочислени и разнопосочни. От една страна всеки възпитаник получава ефикасна подготовка, съобразена с новия модел на МОН за матурата по БЕЛ след 12. клас, а от друга – взе участие в потребни полемики за най-често допусканите неточности и зародили проблеми и пропуски в асимилиране на знанията през годините. Включените в курса пробни матури и домашни задачи са скъпи с самостоятелната противоположна връзка, която получават зрелостниците от експерти-оценители. Несъмнено провеждането на курса онлайн и наличните записи след всеки урок дават свободата да учиш от място и във време, които са най-удобни за теб, да актуализираш знанията си, да повториш урока, в случай че нещо не си схванал. Специално основаното цифрово наличие в модерната интерактивна просветителна среда за образование и самоподготовка iZZI включва голям брой извършения, тестови задания, мисловни карти, видеа, както и електронна христоматия с творбите, изучавани в 11. и 12. клас.

Как ви се коства, обезпокоени ли са учениците от новия модел на МОН, по който за първа година ще се организира държавният зрелостен изпит след 12. клас?

Със сигурност се следи терзание. Констатираме, че учениците не знаят от къде и по какъв начин да получат информация за новите видове задания, за оценените компетентности и за организацията на самия изпит. Чувстват неустановеност и поради нараствания брой задания с отворен отговор. Като най-сериозно предизвикателство одобряват последната задача от изпита – есе или интерпретативно съчинение, както и това, че въпросите може да са свързани с неизучаван живописен текст.

Какви са отзивите от родители и възпитаници за извършените уроци досега?

Особено радостно и удовлетворяващо е за нас, че участниците в образованието са извънредно дейни и свободно дискутират между тях и с менторите. Дори след началото на курса има нови искащи да се включат, което за нас също е положителен индикатор за високата успеваемост на образованието.

Обмисляте ли основаването на онлайн курсове за подготовка и по други предмети?

Екипът на Клет се отличава с изключителна креативност и постоянно би трябвало да очаквате нови качествени начинания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР