След около час и половина здравната комисия все пак реши

...
След около час и половина здравната комисия все пак реши
Коментари Харесай

Здравната комисия застана зад гърба на министър Хинков

След към час и половина здравната комисия въпреки всичко реши да отбрани шефа на " Пирогов " Валентин Димитров от желанията на министър Христо Хинков да го в профил. С 10 гласа " за ", 3 " срещу " и 4 въздържали се, депутатите взеха решение да притиснат здравното министерство да анулира издадения протокол за отстраняването на Димитров, до произнасянето на всички способени органи, които го ревизират.

Решението на комисията не може да анулира решението на здравния министър. Комисията разпорежда на министъра да извърши това до привършване на инспекциите от външните одити, съобщи шефът на здравната комисия в Народно събрание Костадин Ангелов след привършване на изключителната комисия поради абсурда " Пирогов ".

" Предлагам на министъра да си влезе във функционалностите ", добави той. И влезе в тона на Асен Василев и Бойко Борисов от по-рано:   " Когато финансов министър ти изиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш повече ". Както виждате министърът не се употребява с доверието на народните представители в комисията по опазване на здравето и надлежно и на болшинството от народните представители, добави още Ангелов.

По-рано 17 депутати осигуриха кворума на здравната комисия в Народно събрание, тя обаче излезе в отмора, откакто шефът й Костадин Ангелов от ГЕРБ настоя в Народно събрание да пристигна и здравният министър Христо Хинков.

В залата е и шефът на " Пирогов " Валентин Димитров, който провокира и скандал сред представителите на ръководещата сглобка, откакто Хинков изиска да го в профил. Единствената точка е чуване на управлението на болничното заведение. Здравният министър пристигна след поканата.

Костадин Ангелов стартира изявлението си като акцентира, че извънредно доста прекланя към работата на всички лекари, сестри и санитари, които се грижат непрекъснато за здравето на нашите близки. След това той се спря на одитния отчет, който послужи за мотивация на отстраняването на Димитров.

" Изпълнителният шеф не е орган на ръководство ", натътри той. Орган на ръководство е съветът на шефовете, добави Ангелов. Според него е потвърдено, че лечебното заведение е на облага и не е на счетоводна загуба и е потвърдено, че то няма просрочени отговорности. Договорът за акредитация на лечебното заведение е подписан, с цел да покрие отговорности по контракти, преди датата на предопределение на сегашния изпълнителен шеф - било консолидиране на дълга. Министерство на здравеопазването е одобрило сключването на контракта за заем и е дало позволение на съвета на шефовете.

" Този отчет съдържа освен данни за финансовото положение на заведението, а и за действия, осъществени от изпълнителния шеф. Основния претекст, с който съм взел решение доктор Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с персоналното ръководство и неспазването на закони, главно за публичните поръчки. Това са съществени нарушавания. Основният претекст са нарушаванията в Закона за публичните поръчки, настоя още веднъж министърът. Изпълнителния шеф е упълномощил 3 публични поръчки за доставка на здравна инсталация, всяка от които над 70 хиляди без координиране с Министерство на здравеопазването, стартира той да изброява. Даде образец и с поръчката за храна на пациентите, за над 980 хиляди лева Имало ограничаващи условия в евентуалните условия, посредством които е лимитирал състезанието към едни и е дал " голословно преимущество на други. Имало и кръг по-малки нарушавания, записани в отчета.

Хинков означи, че има подписан контракт с Търговска банка за заем в размер на 34 млн. лева с 24 м гратисен интервал. Този заем занулява всички предходни отговорности, акцентира министърът. И добави, че изплащането на заема в границите на гратисния интервал сумата е в месечен размер на 51 хиляди лева по-късно ще се погасява главницата - 251 хиляди лева месечно. Това значи, че сдружението е съществено застрашено от финансови загуби, предизвести той. Държавата се ангажира да се увеличи капиталът на сдружението, има такова решение на МФ, добави Хинков.

ДСБ желаят пояснения от Политическа партия - би трябвало ли министрите сами да се договарят с ГЕРБ и Движение за права и свободи
Шефът на " Пирогов ": Политически незрели са клеветите, че болничното заведение банкрутира (Видео)
Не знаех, че финансовото, а не здравното министерство е принципал на Пирогов, с цел да усили капитала му, заяде се Костадин Ангелов

Д-р Димитров се отбрани като съобщи, че заемът във всяка стопанска активност е финансов инструмент, който не се отразява на облагата на едно сдружение. Кредитът бил за 3 неща, а преди този момент имало поредност писма с Министерство на здравеопазването и МФ. Той дал опция за повдигане заплатите. " Когато трябваше да заплащам 1,2 млн. за просрочените отговорности, заработката на " Пирогов " бе 5 млн., в този момент е 10 млн. Дали при заработка 10 милиона 300 хиляди след 2 година ще са проблем за заплащанията? Дали 300 хиляди лева в този момент или 1 млн. в този момент ще са на същата равноценност след 15 година? " попита още той.

От по кое време обвързване с цел да си вършиш работата е такова да те докара до банкрут, продължи той. И съобщи, че ще е доста спокоен за болничното заведение в случай че тя продължи да се ръководи по този начин. " Ако тази болница се ръководи като последната година и половина, нямаше да имаме тези отговорности. Ако страната направи по този начин, че да финансира активността за деца, за незабавните пациенти, тази болница няма в никакъв случай да е на загуба. Затова не са отговорни мениджърите и шефовете. Г-н министър, виждам ви в очите, продължавате да вменявате на хората, че съм апаш ", обърна се той към Хинков. 

" Никога не съм принадлежал към нито една партия ", отговори Димитров на въпрос дали се приема като политическо предопределение, откакто е политическо уволняване. " Не мога да разясня дали уволнението ми е политическо или не, това не е излязло от моята уста. Моят зов е Пирогов да не бъде политизиран ", добави той.

Шефът на " Пирогов " се оплака, че отчетът не е получен в болничното заведение и от него. Копие получил от здравната комисия. До сегашния миг отчетът не ми е връчен публично. Не е комуникиран от звеното за вътрешен одит с мен, в ролята на изпълнителен шеф. Преди представянето му в финален тип, министърът е задължен да го показа на одитираното лице по закон ", оплака се Димитров. И означи, че по принцип този одит би трябвало да подкрепи работата му, само че се трансформирал в подобен, в който се търсят " престъпления и неспазване на процедури за наказания ". Той призна, че цифрите, които са обявени в отчета, сами по себе си са правилни. " Те са извадени от финансовите доклади, които са обществено притежание и ние като подчинени на Министерство на здравеопазването сме длъжни на всеки 3 месеци да даваме доклади, които да са заверени от вътрешен и външен инспектор, по-късно отиват в Министерство на здравеопазването. Във всички тези числа се вкарва клевета че 31 млн. лева е загубата на Пирогов и декапитализацията е с помощта на моето ръководство и моя екип. Това са загуби, насъбрани за 23 година като през първите 12 година са 14 млн. ", изясни Димитров пред депутатите.

Той се ядоса, че му се приписват над 6 млн. загуба. " Постъпил съм като изпълнителен шеф на 27 юни 2022. Аз съм външен на Пирогов човек. Моята единствена цел и работа е да съм админ на процесите и да доведа сдружението до по-добро положение. Тези пари са цялата загуба за 2022 година Тенденцията по счетоводните салда е, че през първото тримесечие, когато се чака да има резултат от моята работа - първо тримесечие 308 хиляди лева счетоводна облага, 989 хиляди лева на 6-месечието. Имаме трайна наклонност за счетоводна облага ", настоя шефът на " Пирогов ".

След това реши да означи, че в бизнес мира има 2 вида предприятия - едните са non-profit, там били всички лечебни заведения и учебни заведения, които целят да подобрят живота, образованието или да генерално бъдещето на страната. " Пирогов " е такова звено. Ние не сме комерсиално сдружение да се чака да генерираме облага, която да се регистрира в бюджета. Нашата облага са излекуваните заболели, които се връщат на работа и могат да си заплащат налозите ", настоя Димитров.

" Проблемът с " Пирогов " не е проблем на институцията. Тя е в недобро финансово положение, без значение, че счетоводната облага за къс интервал от време може да е вярна. " " Пирогов " не е нон-профит болница. Такива са построени от благотворителни организации. Тя е по Закона за обществените предприятия и и дава отговор на всички условия по Търговския закон ", настоя обаче министър Хинков. Затова бил направил всичко належащо да има инспекция на институции, които не са подвластни от Министерство на здравеопазването. " Този отчет е даден на АДФИ и Сметната палата, на ДАНС, икономическа полиция и прокуратурата ", разгласи още той. Резултатът от тези външни инспекции ще дадат отговор и дали доктор Димитров има нарушавания, или Хинков е " направил нарушаване в оценката на неговото държание ".

Телефонът на доктор Димитров го имат всички, съобщи шефът на " Пирогов ". И отхвърли обвиняванията против себе си. Той обаче е изпратил писмо до прокуратурата, с молба за инспекция. Пирогов е с едноличен притежател страната. Правата на страната се уражняват от уважавания от мен проф. Хинков, който е министър на опазването на здравето ", съобщи той при започване на изявлението си. И разгласи, че още когато Хинков стъпил в служба си запазил час за среща, входирал отчет и отишъл да беседват. " Запознах го с цялостното положение на болничното заведение. Обясних, че като я поех имаше 17 млн. просрочени отговорности. Какво сме подхванали и по какъв начин работим, с визията за развиването на Пирогов ", регистрира той. Като педиатър споделил по какъв начин може да помогне за бъдеща детска болница, разискали и недофинансирането на пътеки на Спешна помощ. Това бил единственият им диалог.

От организацията за медицински финансов контрол обясниха, че за интервала на ръководство на Димитров за осъществени 62 инспекции - 60 са по тъжби, една по конструкция и ръководство, и една е от самосезиране от медии. 52 не са открили административни нарушавания. В 10 има 11 административни нарушавания, по които не са формирани наказателни производства поради изтекли периоди, те са отпреди ръководството му. При 4 от инспекциите, преди седмица, са връчени 15 акта за административни нарушавания, главно за " пропуски чисто документални, каквото се случват на всички места "

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР