След ожесточени преговори Съветът за сигурност на ООН поиска мащабни

...
След ожесточени преговори Съветът за сигурност на ООН поиска мащабни
Коментари Харесай

ООН прие резолюция за мащабна хуманитарна помощ за Газа

След яростни договаряния Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изиска " огромни " доставки на филантропична помощ за Газа, без да призове за преустановяване на огъня, което американците не поддържат, съобщи Агенция Франс Прес.


Резолюцията, призната с 13 гласа " за ", нито един " срещу " и двама въздържали се (САЩ и Русия), " изисква от всички страни да разрешат и улеснят незабавната, безвредна и безпрепятствена доставка на огромна филантропична помощ " в Газа и прикани за " незабавни ограничения " в тази връзка и за основаване на условия за трайно преустановяване на военните дейности.

В текста се изиска също по този начин да се употребяват " всички налични пътища за достъп и напредване в Ивицата Газа " за доставка на гориво, храна и медицински консумативи на цялата територия.

" Знаем, че това не е идеален текст, знаем, че единствено прекратяването на огъня ще постави завършек на страданията ", разяснява посланикът на емирствата Лана Заки Нусейбех, която е основател на текста.

„ Но в случай че не предприемем фрапантни ограничения, в Газа ще настъпи апетит. Този текст дава отговор с дейности на обезвереното филантропично състояние на палестинския народ “, добави тя преди гласуването в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, описвайки " пъкъла, който се разпростира " на палестинската територия.

Резолюцията, резултат от продължителни разисквания под опасността от ново американско несъгласие, претърпя забележителна еволюция след по-амбициозния вид, препоръчан от емирствата на 17 декември.

Споменаването на " незабавно и трайно преустановяване на военните дейности " в предходния текст изчезна, както и по-малко директното искане в идващия вид за " незабавно преустановяване на военните дейности ".

Руското изменение, целящо да се върне към този апел за " незабавно преустановяване на военните дейности ", беше блокирано от Съединените щати с 10 гласа " за " и 4 " въздържал се ".

Членовете на Съвета желаят да избегнат още едно несъгласие, до момента в който жителите на Ивицата Газа, обстрелвани от израелските сили в отговор на невижданата кървава офанзива на Хамас на 7 октомври, в този момент са застрашени от апетит.

Министерството на здравеопазването на Хамас заяви, че от началото на израелските бомбардировки са починали 20 057 души, множеството от които дами, деца и младежи, и че повече от 50 000 души са били ранени.

Съветът за сигурност е необятно подложен на критика за бездействието си от началото на войната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР