След обявяването на номинациите за 96-ите награди Оскар из интернет

...
След обявяването на номинациите за 96-ите награди Оскар из интернет
Коментари Харесай

Грета Гъруиг, Марго Роби и Леонардо ди Каприо останаха извън надпреварата за Оскар

След оповестяването на номинациите за 96-ите награди " Оскар " из интернет пространството плъзна въпросът дали летният касоразбивач " Барби " се е режисирал самичък. Причината - неговата създателка Грета Гъруиг остана отвън режисьорската конкуренция, само че това не беше единствената изненада, поднесена от американската Академия за кинематографично изкуство и просвета.

С номинации се разминаха също другата жена, съдействала за триумфа на " Барби " - изпълнителката на основната роля Марго Роби, както и Леонардо ди Каприо  Леонардо ди Каприо Леонардо Вилхелм ди Каприо (на британски: Leonardo Wilhelm DiCaprio) е американски артист, притежател на една за ролята си в " Убийците на цветната луна ".

Някои анализатори стигнаха до такава степен, че окачествиха отсъствието на Гъруиг от конкуренцията за най-хубав режисьор като един от " най-големите шокове " напоследък. 

Преди оповестяването на номинациите за всички беше повече от явно, че Грета Гъруиг ще бъде номинирана за режисурата на " Барби " - автентичен касоразбивач, който стана най-печелившият филм на 2024 година (над 1,4 милиарда $ в интернационалния бокс-офис) основан от жена, възхваляван от рецензията, трансформирал се в културен феномен. 

Грета Гъруиг преди е била номинирана за най-хубав режисьор за " Лейди Бърд ". Академията още веднъж показва осезаемо неуважение към нея, когато не я включи в режисьорската конкуренция с прочита й на " Малки дами " (2019).

Мнозина евентуално ще сочат с пръст Жустин Трие, която е единствената жена в тазгодишната конкуренция за най-хубав режисьор с кино лентата си " Анатомия на едно рухване ", като виновницата, лишила мястото на Грета Гъруиг в конкуренцията. Анализаторите обаче са на мнение, че не трябва да се протиповоставят по този метод една на друга две изключителни режисьорки.

Ако за Гъруиг може да бъде някаква разтуха, миналогодишните режисьори на блокбастъри - Джеймс Камерън с " Аватар: Природата на водата " и Джоузеф Косински с " Топ Гън: Маверик ", също бяха изключени от конкуренцията. 

Друга известна режисьорка също остана подценена от своите сътрудници, макар дългите си години работа на киноакадемията - Ава Дюверней с кино лентата си " Произход ". 

Едва ли за някого е загадка, че чернокожите режисьорки не могат да се похвалят с благосклонността на киноакадемията - предходната година членовете й демонстрираха пренебрежението си към всеобщо възхваляваната създателка на кино лентата " Жената боец " Джина Принс-Байтууд. 

Всъщност " Селма " точно на Ава Дюверней остава единственият номиниран за най-хубав филм, режисиран от чернокожа жена. 

Холи Бери за поредна година ще продължи да бъде единствената чернокожа актриса с " Оскар " за основна женска роля, откакто измежду номинираните тази година не откри място звездата на кино лентата " Пурпурен цвят " Фантейжа Барино. 

В категорията за най-хубав артист в поддържаща роля изненадващо беше номиниран Стърлинг Браун за " Американска литература ", макар упованията в конкуренцията да попадне Чарлз Мелтън със сърцераздирателното си преобразяване в облика на несъзнателната жертва на обгрижването на стара жена в " Май, декември ".

" Май, декември " като цяло не се показа добре, получавайки единствено една номинация за сценариста Сами Бърч.

Хаосът към " Барби " не спря с изключването на Грета Гъруиг от категорията за най-хубав режисьор. Марго Роби не беше измежду номинираните за основна женска, само че колежката й Америка Ферера се оказа измежду номинираните актриси за най-хубава поддържаща роля.

Роби въпреки всичко получи една номинация за " Барби " в качеството си на продуцент на филм, който ще се съревновава за водещата премия. 

Леонардо ди Каприо  Леонардо ди Каприо Леонардо Вилхелм ди Каприо (на британски: Leonardo Wilhelm DiCaprio) е американски артист, притежател на една, който завоюва първия си " Оскар " за кино лентата " Завръщането " (2015), също се оказа измежду изненадите в номинациите, откакто беше изключен от категорията за най-хубав артист за осъществяването си в " Убийците на цветна луна ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР