След обявяването му от СЗО за „вариант, будещ безпокойство“, Омикрон

...
След обявяването му от СЗО за „вариант, будещ безпокойство“, Омикрон
Коментари Харесай

COVID случаите в Европа може да се увеличат заради новите подварианти на Омикрон

След оповестяването му от СЗО за „ вид, пораждащ безпокойствие “, Омикрон продължава да мутира, което води до появяването на разновидности с по-различни генетични разновидности.

През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.

BA.4 и BA.5 имат доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса.

И двата нови разновидността носят разновидността L452R – разновидност в гена на така наречен шипов протеин, която преди този момент беше открита само при Делта разновидността на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е значим, защото се употребява от вируса, с цел да заразява човешките кафези и дефинира какъв брой елементарно се предава вирусът. Тази разновидност прави вируса по-заразен и може да му помогне отчасти да избегне имунната отбрана.

Въз основа на данните на СЗО броят на случаите и броят на страните, които оповестяват за установяването на тези подварианти на Омикрон, се усилват. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се популяризира и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се следи наклонност към повишение броя на случаите на COVID-19, като делът на подварианта BA.5 измежду тях се усилва.

Наблюдаваното понастоящем по-бързо разпространяване на BA.4 и BA.5 евентуално се дължи на способността им да заобикалят имунната отбрана, провокирана от предходна зараза и/или имунизация, изключително в случай че имунитетът е измършавял с течение на времето. Ограничените налични данни от изследвания, оценяващи проби от неимунизирани лица, които са били инфектирани с разновидността на Омикрон BA.1, демонстрират, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, провокирана от зараза с разновидността BA.1.

Тези данни демонстрират, че съществуването на новите подварианти на Омикрон може да докара до доста нарастване на случаите на COVID-19 в страните от ЕС/ЕИП през идващите седмици и месеци. Към момента няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 болестта протича по-тежко спрямо преобладаващите все още в Европа подварианти BA.1 и BA.2.

Към момента в България няма открити случаи на подварианти на Омикрон BA.4 и BA.5.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР