След обявяване на извънредно положение в Молдова за периода 1

...
След обявяване на извънредно положение в Молдова за периода 1
Коментари Харесай

COVID-19 докара извънредно положение и на Молдова


След оповестяване на изключително състояние в Молдова за интервала 1 април – 30 май 2021 година, Държавата вкара спомагателни ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19.

По-важни ограничения:

-      Въведен е специфичен режим на напредване (т. нар. вечерен час ) в общините Кишинев и Балц – неразрешено е излизането на лица в интервала сред 23:00 и 05:00 ч. Изключения се позволяват за: излизания с професионална цел; нужда от здравна помощ; закупуване на лекарства; транизитно прекосяване или пътешестване за прилагане на транспортни услуги (за удостоверение се изисква показване на билет за пътешестване с публичен превоз – аероплан, трен, автобус); пътешестване за оказване на помощ на лица, които са заболели, възрастни, придружаване на деца, гибел на член на фамилията. За доказване повода за излизане през така наречен вечерен час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от лицето, в която е разказана повода за излизането. Декларацията би трябвало да съдържа: име на лицето, дата на раждане, адрес, причина за излизането, дълготрайност на излизането, дата и час на попълване на декларацията, автограф.

-          Забранява се визитата в паркове, игрални и спортни терени, зони за отдих.

-          Работодателите следва да провеждат работата на чиновниците от отдалеченост с наличие на работното място на най-много 30 % от състава (с изключение на работодателите в областта на публичните услуги).

-          Работните срещи и заседания следва да бъдат проведени по този начин, че в съответното помещение да бъдат обезпечени 4 кв. метра пространство за всеки от учасниците и могат да не престават най-много 60 минути.

-          Забранява се провеждането на манифестации, митинги, събирания.

За влизане в Молдова условията са: 1/ Лица, които показват негативен PCR тест за съществуване на COVID-19 (за момента не са планувани изключения – даже за директно преминаване), изработен до 72 часа преди влизането в Молдова. Тестът би трябвало да съдържа QR код (Quick Response Code); 2/ Лица, които показват документ за сложена ваксина против COVID-19 (задължително с сложена втора доза). Документите за изработен тест или сложена ваксина следва да бъдат на румънски, британски, френски или съветски език.

При потребност от подпомагане българските жители в Молдова могат да се обръщат към българското дипломатическо посланичество в Кишинев на следните телефонни номера: + 373 22 23 79 83 + 373 22 23 89 10

Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: [email protected]

------------------

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Препоръчваме на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на следния адрес:.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР