След няколкомесечно сътрудничество между холандските власти и отдела за борба

...
След няколкомесечно сътрудничество между холандските власти и отдела за борба
Коментари Харесай

Арестуваха мъжа, който пере парите на най-големите престъпници в света

След няколкомесечно съдействие сред холандските управляващи и отдела за битка с опиатите към открит и задържан 52-годишен гръцки жител от албански генезис, който е търсен въз основа на европейска заповед за арест като водач на незаконна организация, занимаваща се със събиране и разпределение на огромни суми пари от търговията с опиати в Нидерландия, оповестява „ Iefemeryda “.

Престъпната организация всекидневно е трафикирала посредством „ подземна “ банкова система, употребяваща криптирани връзки, огромни суми пари, като се допуска, че за интервал от към 10 месеца са трафикирани суми от порядъка на 250 000 000 евро.

По време на претърсването на дома на задържаното лице са открити и конфискувани парични суми в банкноти от разнообразни страни, в това число евро, щатски долари, канадски долари, австралийски долари, швейцарски франкове, турски лири, дирхами и рандове на Обединените арабски емирства Иззети са и мобилни телефони, в това число мобилен телефон, употребен за криптирани диалози посредством специфични приложения, таблет, дигитален диск и SIM карти.

Оперативната дирекция на Службата за битка с икономическата престъпност в Атика продължава съдействието си със съответните нидерландски органи, защото има основателни съмнения за изпиране на пари в Гърция от незаконна активност.

В изказването си Европол акцентира, че лицето, задържано на 31 май в Атина, е „ прочут “ нарушител, профилиран в пране на пари, изпиращ мръсните пари на най-големите нарушители в света

Арестът му е разследване от дълготрайно следствие на холандската полиция на активността на този незаконен банкер, настоящ в Нидерландия. Мъжът е обвинен, че управлява незаконна организация, която пере милиони евро месечно за нарушителите.

Събирането на разследваща информация от Европол след неотдавнашното заличаване на три криптирани инструмента за връзка, употребявани от нарушителите – Encrochat, Sky ECC и ANOM – разкрива смисъла на тези незаконни банкери в незаконния пейзаж, които до момента са работили най-вече под радара на правоприлагащите органи.

Подземната циркулация на пари от незаконни действия е от жизненоважно значение за интервенциите на проведената престъпност. Става въпрос за огромни суми в брой, които се трансферират, търгуват или обръщат в криптовалути в границите на мрежа от подземни банкери и контрольори. Тези пари нормално са свързани с търговията с опиати и се употребяват за вложение в нови доставки на опиати, за заплащане на предходни доставки или се трансферират за покриване на разноски в други страни. Мрежата от подземни банкери може да улесни заплащанията по целия свят. Не е належащо парите да минават физически през границите. Нелегалният банкер е основна фигура и жизненоважно звено в проведената престъпност, което оказва помощ за изпирането на приходите от незаконни действия. Нелегалната банка всекидневно финансира мрежите на проведената престъпност по света.

В началото на 2022 година Европол сътвори работна група за особено гонене на мрежите, които улесняват подземното банкиране в целия свят. Оперативната група е формирана от чиновници на правоприлагащите органи от Нидерландия, Испания, Франция, Германия, Белгия, Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, както и от специалисти и анализатори от Европейския център за икономическа и финансова престъпност на Европол. Очакват се и други резултати от работата на оперативната работна група.

Етикети: ГърцияНидерландияпране на пари
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР