След няколкомесечно колебание САЩ обяви днес, че сменя изписването на

...
След няколкомесечно колебание САЩ обяви днес, че сменя изписването на
Коментари Харесай

Turkey става Turkiye в САЩ, за да не се сърдят в Турция, че наричат страната им `пуйка` - Свят

След няколкомесечно съмнение Съединени американски щати разгласи през днешния ден, че сменя изписването на Турция по нейно искане. Вместо досегашното Turkey, което значи и " пуйка ", в обращение ще влезе Turkiye. Така Държавният департамент удовлетворява настояването на съдружника си в НАТО, съобщи АП.

В новите публични документи ще се изписва Turkiye (Тюркийе) вместо Turkey (Търки), макар че произношението няма да се промени, обявиха публични лица.

" Турското посолство изиска от държавното управление на Съединени американски щати да употребява името " Република Тюркийе " в връзките. Ще стартираме да се обръщаме съгласно това към Тюркийе и Република Тюркийе в множеството публични, дипломатически и двустранни контексти, в това число в държавните комуникации``, се споделя в известие на Държавния департамент.

Този ход предхожда предстоящото посещаване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон по-късно този месец, отбелязва АП.

Няколко други институции, в това число Министерството на финансите, към този момент са възприели новия метод на изписване, което е довело до несъответствия в документите на цялото държавно управление на Съединени американски щати.

Миналата година Турция изиска името ѝ да бъде променено на Тюркийе на интернационалните конгреси и множеството от тях, в това число Организацията на обединените народи и НАТО, минаха към новото изписване.

Държавният департамент обаче не трансформира постоянно възприетия си жанр във връзка с имената на непознати страни, като да вземем за пример Съединени американски щати към момента отхвърлят да назовават Бирма Мианма, припомня организацията.

Последните две страни, които Държавният департамент преименува след претенции на техните държавни управления, бяха Северна Македония, която промени името си от Македония през 2019 година, и Есватини, която промени името си от Свазиленд година по-рано.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР