След няколкочасов дебат Висшият съдебен съвет реши от петък да

...
След няколкочасов дебат Висшият съдебен съвет реши от петък да
Коментари Харесай

ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

След няколкочасов спор Висшият правосъден съвет реши от петък да бъде спряно въвеждането на каузи в Единната осведомителна система на съдилищата. За това настояха съдии от разнообразни съдилища в страната, които се оплакаха от проблеми при потреблението на системата, внедрена по план на европейската стратегия „ Добро ръководство ". Тази заран част от тях се събраха на митинг пред постройката на Съвета, а по-късно техни представители се срещнаха и със правосъдните кадровици.

Членовете на Висшия правосъден съвет гласоподаваха в период до 10 декември да бъдат отстранени дефекти в софтуера и да се правят нужните доработки.

Преди системата да спре обаче, тя ще бъде въведена и в последния съгласно графика съд - Върховният касационен съд и ще се употребява по към този момент формираните каузи. За новите каузи ще се употребяват старите деловодни системи, взеха решение още правосъдните кадровици.
По-рано съдии от Софийския областен съд внесоха във Висшия правосъден съвет искане с 148 подписа за краткотрайно стопиране на новата Единна осведомителна система на съдилищата.

Въвеждането на системата, финансирана по европейската стратегия " Добро ръководство ", докара до съществени усложнения в работа на съдилищата в цялата страна, за което бяха сезирани и правосъдните кадровици.

Пред тях съдията от Софийския областен съд Андрей Георгиев предизвести, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си:

" Това не са проблеми, които не са били типични и за предходни системи, само че не можем ние в придвижване с всички каузи на жителите да го вършим това. Ще задръстим деловодства, сформира. В Софийския областен съд за три седмици в случай че не работи добре един състав, той затъва и след това няма оправяне с години ".

Днес съдии от Софийския областен съд се събраха пред постройката на Висшия правосъден съвет поради проблеми с въведената преди два месеца с решение на Съвета Единна осведомителна система на съдилищата. В писмо те упорстват за решение на проблемите с новия програмен продукт, който съществено затруднява работата им.

Насрочено е и изключително съвещание на правосъдния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат разисквани възраженията на съдиите - освен от най-големия български съд, само че и от други съдилища в страната. Съдиите упорстват, до момента в който проблемите с Единна осведомителна система не бъдат решени, тя да бъде спряна.

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд оповестиха в писмо, че отхвърлят да работят с новата стратегия, до момента в който проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за поддръжка ĸъм " пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия " c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския областен съд, с изключение на членовете на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, са и сътрудниците им от страната, правосъдните чиновници и представителите на aдвoĸaтурата.

Масово е недоволството от тази система, изясни в предаването „ Преди всички " Емил Дечев, арбитър от Софийския градски съд. Това е трети митинг на съдии пред Висш съдебен съвет за 31 години - нещо извънредно, съдиите стачкуват единствено в крайни случаи, добави той.

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще би трябвало да избира сред две неща - от една страна е длъжен по контракт с Европейската комисия да съблюдава периодите, изхарчени са към този момент над 6 милиона, въпреки това има сериозна заплаха по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, уточни Дечев пред БНР.

„ За мен е парадокс началник на план за въвеждане на електронно правораздаване и на електронна система на правосъдните каузи да бъде прокурор ", акцентира още Емил Дечев. Според него има „ сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган ".

Членове на Висш съдебен съвет съумяха да образуват болшинство от прокурори, следователи, юрист и съдии от административни съдилища, които в никакъв случай няма да работят с тази нова електронна система. Това болшинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за систематизиране на делата, което единствено по себе си демонстрира систематичен недостатък, разяснява Емил Дечев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР