След няколко земетресения в балканския регион, които се усетиха в

...
След няколко земетресения в балканския регион, които се усетиха в
Коментари Харесай

Как да се защитим по време на земетресение

След няколко трусове в балканския район, които се усетиха в съвсем цяла Македония, локалният портал Локално.мк напомня най-основните правила за отбрана.

Колкото и необичайно да звучи, добре е всяко семейство да има тактика за сходни неприятности, като планиране на безвредно помещение в дома, в което да няма висящи полилеи и лавици, които не са закрепени за стените. Добре би било да има проект за евакуация. Във всеки случай би трябвало да имате и съоръжение за първа помощ, запаси от храна в консерви и нови акумулатори, ако се нуждаете от фенерчета.

По време на земетресението:

Останете у дома, до момента в който треморът спре. Стойте надалеч от прозорците, защото стъклото може да се счупи. Ако сте в леглото, предпазете главата си с възглавница.

Ако сте навън при земетресението, отидете там, където на оптимално разстояние от вас няма нищо, в случай че е допустимо.

Ако сте в колата, останете вътре, до момента в който земетресението спре.

В никакъв случай не влизайте в асансьора. Най-добре е да слезете по стълбите, защото те нормално се закрепват към носещата основа на структурата.

Ако инцидентно сте в кино, спектакъл, мол или сходно оборудване, пробвайте се без суматоха да се отправите към изхода.

След земетресението:

Проверете дали има засегнати към вас. Бъдете деликатни и изключете всички електроуреди, които са евентуално запалими и или под риск от детонация при разклащане.

Никога не правете:

Да бягате из дома, до момента в който се клати. Ако земетресението е по-силно, можете да паднете и да се раните или да ви удари някой от обектите вкъщи.

Да стоите на прага. Това е един от най-разпространените легенди, а действителността е, че парче от вратата елементарно може да се откачи и да ви нарани.

Да стоите до лавици или шкафове, които не са закрепени към стената. Не си и помисляйте да се скриете в долап. Най-добре е да сте под масата или бюрото. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР