След няколко турбулентни седмици, американската First Republic Bank вече изглежда

...
След няколко турбулентни седмици, американската First Republic Bank вече изглежда
Коментари Харесай

Тежко болна или смъртно ранена: First Republic Bank в САЩ се бори за оцеляването си

След няколко турбулентни седмици, американската First Republic Bank към този момент наподобява на ръба на пропастта. Банката загуби 41% от депозитите си през първото тримесечие и новината за това срина акциите ѝ съвсем на половина.

Ще " изгорят " ли останалите инвеститори? Ще се популяризира ли " болестта " и към други американски и международни банки? Тези въпроси е допустимо да намерят отговора си още през идващите няколко дни.

Контекст : На 10 март стана факт най-големият банков банкрут в Съединени американски щати от 2008 година насам - Silicon Valley Bank падна жертва на своя бизнес модел, фокусиран върху започващите и крипто фирмите. Тези два бранша се оказаха изключително мощно ударени от измененията в макроикономическата обстановка и безусловно за дни се оказа, че банката не може да реагира на натиска на вложителите да изтеглят парите си.
 11 американски банки
11 американски банки " наливат " общо $30 милиарда в проблематичната First Republic Bank

Банката има проблеми с ликвидността

Дни по-късно стана ясно, че и First Republic има ликвидни проблеми. За да я спасят, огромни банки като Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America подадоха в нея 30 милиарда $. Това обаче очевидно не успокоява вложителите, които бягат с парите си надалеч от First Republic.

Какво се случи : Във вторник и сряда търгуването с акции на банката на Уолстрийт беше спирано на няколко пъти поради прекомерно внезапни спадове в цената.

Междувременно, от First Republic оповестиха, че преглеждат " стратегически разновидности " за идващите си дейности. Анализатори обаче считат, че е неизбежна намесата на Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) и евентуално интервенцията е въпрос на дни.

Какво следва : CNN потърси мнението на специалиста Дейвид Киаверини от Wedbush Securities за разновидностите пред банката.
Нищо не се трансформира : От First Republic настояват, че разполагат с задоволително ликвидни запаси, с цел да оцелеят като независима компания до падежирането на нейните скъпи бумаги и заеми. Съдейки по внезапните спадове в цената на акциите, пазарът очевидно не го намира за прекомерно постижимо. Идва помощ : Според Киаверини банката може да се опита да продаде някои от своите скъпи бумаги и заеми на цената, на която ги е купила с бонус под формата на привилигеровано дялово присъединяване - сложна задача с оглед много по-ниските пазарни цени сега. Има обаче и друга логичност - в случай че FDIC се намеси, тя може да подсигурява и негарантираните депозити с пари, които ще дойдат от огромните банки. Това евентуално ще им излезе по-скъпо в съпоставяне със избавителна " инжекция " в този момент. Все отново по-вероятно наподобява вложители отвън банковия бранш да поемат сходен риск. Идва банкрут: Най-големият боязън на вложителите е, че First Republic може да изпадне в неплатежоспособност. Тогава банката ще бъде сложена под външен държавен надзор, като нормално това се прави за очистване на активите, с цел да се заплати на кредиторите. Това е муден и мъчителен развой за клиенти, акционери и чиновници, а също и за цялата финансова система и несъмнено е най-лошият вид, счита специалистът.
Още нещо : Именно сюжетът с несъстоятелността се случи със Silicon Valley Bank и със Signature Bank, които FDIC продаде на мощно занижена цена. Влоговете бяха избавени, само че акционерите не получиха нищо, а и президентът Джо Байдън даде ясно да се разбере, че вложителите не трябва да чакат някой да ги пази, когато вземат неправилни решения: " Те умишлено поемат риск и, когато той не се оправдае, губят парите си - по този начин работи капитализмът ".
 Стъпка към стабилизация: Намери се кой да купи Silicon Valley Bank
Стъпка към стабилизация: Намери се кой да купи Silicon Valley Bank

Клоновете ѝ ще отворят под марката на First Citizens

От друга страна : Да се каже, че казусът с First Republic демонстрира систематична уязвимост на американските банки и риск от следващи сходни земетресения е елементарно, само че не е наложително правилно. Киаверини отбелязва, че банката е " извънредно уязвима " във връзка с ликвидните проблеми.
Съотношението сред кредити/дългосрочни вложения и депозити е извънредно високо - 111% по данни на S&P Global, т.е. банката е раздала и вложила повече пари, в сравнение с има на депозит. Цели две трети от депозитите са негарантирани - по-ниско равнище е от 94-те % на SVB, само че въпреки всичко е прекомерно висок дял.
Индексите, които наблюдават районните банки като First Republic порастват или не бележат спад, което демонстрира убеденост у вложителите за бранша.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР