След няколко месеца очакване европейските институции най-накрая ще получат решението

...
След няколко месеца очакване европейските институции най-накрая ще получат решението
Коментари Харесай

Политико: Правото на ЕС да реже еврофондове може да прерасне в нова политическа битка


След няколко месеца очакване европейските институции най-сетне ще получат решението на Съда на Европейски Съюз, което ще даде зелена светлина за задействане на наказателната акция против Унгария и Полша. Двете централноевропейски страни могат да се окажат с орязано финансиране за нарушение на демократичните стандарти на блока. Това обаче не значи, че Брюксел незабавно ще се хвърли да употребява този инструмент, написа в собствен разбор " Политико "

Вече има индикации за вероятни нови политически забавяния и нови юридически проблеми след решението на съда в Люксембург. На този декор Будапеща и Варшава интензивно приготвят почвата за оборване на легитимността на Съда на Европейски Съюз.

От години Европейски Съюз се бори с отстъплението от върховенството на закона и демократичната народна власт по целия континент, само че съществуващите механизми за отговор на тези трендове се оказаха неефективни или сложни за потребление. В отговор Европейска комисия съумя да сътвори нов инструмент в ръцете на европейските институции и му разпореди очакванията си за превръщане на антидемократичните трендове – удар по държавния портфейл.

Механизмът разрешава на Европейски Съюз да понижи финансирането за страни, където проблемите с върховенството на закона въздействат отрицателно на потреблението на парите на европейските данъкоплатци. Този механизъм предстоящо бе нападнат от Полша и Унгария пред Съда на Европейски Съюз, а дълго чаканото правосъдно решение може да провокира просто нова политическа борба.

Европейски Съюз ще би трябвало да се оправи с ново предизвикателство: държавното управление на Унгария в този момент се причисли към Полша в намерено слагане под въпрос ролята на Съда на Европейски Съюз. Дългогодишната борба на Европейски Съюз да управлява върховенството на закона може да се трансформира в още по-голям конфликт за структурата на правния ред на Европейски Съюз. Това ще е неприятно развиване за един съюз, който се пробва да потвърди способността си да предизвиква и пази демокрацията.

" Държавите-членки не би трябвало да одобряват обстановка, в която политическите решения се вземат от Съда на Европейски Съюз, вместо от народите и държавните управления на държавите-членки “, сподели предишния месец унгарският министър председател Виктор Орбан.

След произнасянето на решението на Съда на Европейски Съюз ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред мощен напън от Европейския парламент за неотложно налагане на наказания. Има и гласове в Европейската комисия, които упорстват за деяние.

Дори и при най-бързото развиване на процедурите, Европейска комисия ще се нуждае от най-малко няколко седмици, с цел да проучва решението на Съда на Европейски Съюз и да интегрира възгледите на съда в насоките за използване на санкционния механизъм.

В същото време има опасения, че Урсула фон дер Лайен може и да не бърза.

Германският евродепутат от " Зелените " Даниел Фройнд припомня, че председателката на Европейска комисия един път към този момент беше блокирала механизма и с цел да го задейства в този момент е необходим напън от Париж и Берлин.

Официално френското председателство дава обещание " да подсигурява бързото и вярно използване на механизма “. И на въпрос за вероятно съмнение от страна на Макрон, представител на френското непрекъснато посланичество в Европейски Съюз сподели: „ Тези клюки са неоснователни “.

Решението за налагане на глобите може да вземе поради изборите в Унгария на 3 април, с цел да се избегнат рецензии за интервенция във вътрешната политика на Будапеша.

Комисията ще се стреми да избегне неуместна обстановка, в която да избере да употребява новата си власт, само че да не успе да събере нужното квалифицирано болшинство в Съвета на Европейски Съюз.

" Ако Комисията реши да продължи напред със глобите, те първо ще се уверят, че имат нужното болшинство “ сред страните, оповестява " Политико ", цитирайки европейски посланик.

Финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен, която е звучен бранител на върховенството на закона в Европейски Съюз, приканва Брюксел да задейства глобите.

" От Комисията зависи да задейства механизма и Финландия предизвиква Комисията да употребява всички принадлежности за господство на закона, с които разполага “, сподели тя. Според нея в Съвета на Европейски Съюз ще се откри " задоволително болшинство " за понижаване на средствата " като последна мярка. "

Европейска комисия към този момент изпрати на Полша и Унгария неофициални писма, в които излага въпросите, които биха били в основата на глобите против тях. Писмото до Будапеща се концентрира основно върху систематичните проблеми с измамите или корупцията. Писмото до Варшава се концентрира върху опасенията за независимостта на правосъдната власт.

Ако Съветът на Европейски Съюз утвърди понижаване на финансирането, Унгария и Полша " най-вероятно “ още веднъж ще се извърнат към съда, с цел да се опитат да анулират решението, разяснява посланик от Европейски Съюз.

Спорът към този момент разпалва по-широкия конфликт за структурата и правната система на Европейски Съюз. Збигнев Зиобро, твърдолинейният министър на правораздаването на Полша, изиска от Конституционния арбитражен съд на страната да реши дали договорите на блока дават опция за битие на санкционния механизъм.

Според Лоран Печ, който е професор по европейско право в университета Мидълсекс, Европейска комисия може да стартира с Унгария, преди да се обърне към Полша по-късно. Причината: полските управляващи сега вземат участие в голям брой каузи в Съда на Европейски Съюз и Европейския съд по правата на индивида.

" Ако бях на мястото на Комисията, щях да се опитам да се уверя, че първият ми случай по (санкционния) регламента е непробиваем 200% “, сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР