След няколко месеца на публични политически скандали, тайни боричкания между

...
Коментари Харесай

Новият план за 12 млрд. лв. вече е публичен и ще бъде внесен в парламента

След няколко месеца на обществени политически кавги, секрети боричкания сред лобита и администрация и много работа новата версия на Плана за възобновяване и резистентност.

Екипът на вицепремиера Атанас Пеканов, който трябваше да сглоби новия проект, искаше да го разгласява, откакто е предходна първичната замяна на мнения с Европейската комисия по отношение на документа. Целта беше да се махнат явно неработещите, неефективните или неподлежащи на финансиране хрумвания, преди той да се показа на аудитория.
Какво в последна сметка влиза вътре
Сметката за 12.6 милиарда лева демонстрира избрана еволюция от последния качен вид, който беше на Томислав Дончев. Като начало към този момент има обособена таблица с всички финансирани планове, както и много по-добра подреденост и логичност сред частите.

Ако си мислите обаче, че ще можете да извършите съпоставяне сред двете версии на проекта - забравете. Таблицата във версията на Пеканов първо разделя европейското от локалното съфинансиране, само че по-късно включва в локалното всичко: обществено съфинансиране и частно, което прави невероятно сравнението с предния вид. Още по-сложно става, като се вземе поради, че в предния вид на проекта в общата сума на някои планове е имало включено Данък добавена стойност, което е трябвало да бъде извадено и трансферирано като съфинансиране.

Проста и ясна сметка къде, от какво се взима и къде се трансферира няма.

Прегледът на документа обаче демонстрира, че, значително изменени са частта за енергетика и енергиен преход, тази за опазване на здравето, както и водната инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР