След няколко кръга на трудни преговори Израел и палестинското движение

...
След няколко кръга на трудни преговори Израел и палестинското движение
Коментари Харесай

Катар трупа дипломатически актив, докато войната в Газа е поставена на пауза

След няколко кръга на сложни договаряния Израел и палестинското придвижване " Хамас " се съгласиха на замяна на пандизчии с посредничеството на Катар . Докато се оповестява, че някои детайлности са неизяснени , съглашението наподобява ще бъде изпълнено през идващите дни , отбелязвайки най-големия дипломатически пробив след експлоадирането на войната в Газа предишния месец, пише Amwaj.media.

Сделката обвързва двете страни с четиридневна пауза в борбите. " Хамас " ще освободи минимум 50 израелци, отвлечени по време на изненадващата офанзива на 7 октомври против общности покрай Газа. В подмяна Израел ще освободи минимум 150 палестински пандизчии. Освободените ще бъдат дами и деца. Има и вероятност примирието да бъде удължено - в случай че " Хамас " освобождава по 10 пандизчии дневно. Говори се също, че Ч ервеният кръст ще посети тези, които няма да бъдат освободени, и ще им обезпечи медикаменти.

Важно е, че размяната на пандизчии ще стартира " не преди " 24 ноември, съгласно израелските управляващи. Споразумението също по този начин урежда обезверено нужната филантропична помощ да влезе в обсадената Ивица Газа.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху на 22 ноември сподели, че в диалог с президента на Съединени американски щати е изразил признателност за това, че Джо Байдън " работи, по моя молба, по отношение на медиаторите , с цел да реализира доста усъвършенстване в съглашението и тo в действителност беше реализирано. "

Очевидният дипломатически вододел следва седмици на интензивна дипломация от чиновници от Катар, Египет и други страни, които неуморно летяха от столица в столица. Предвид приемането на членове на политическото управление на " Хамас ", Катар е неповторимо позициониран като посредник сред палестинската група, от едната страна, и Израел и западните държавни управления, от другата.

Докато Доха се въздържа от нормализиране на връзките с Тел Авив, катарците и израелците поддържат неофициални и мощно прагматични връзки от 90-те години на предишния век. Катар оказа помощ за реализиране на помирение сред " Хамас " и Израел по време на предходни кръгове на борби през 2014, 2021 и 2022 година Поради това не беше изненадващо да забележим администрацията на Байдън да се обърне към Катар за помощ при обстановката със заложниците след събитията от 7 октомври— и Доха да влага толкоз доста сила в напъните, ориентирани към деескалация в Газа.

" Вярвам, че посредническите старания на Катар във войната в Газа се потвърдиха, че са доста позитивни и обещаващи. Уникалната позиция като опция да приказва с всички страни, в допълнение към тясното съдействие със Съединени американски щати, оказа помощ на Катар да се наложи като един от водещите медиатори в спора, " доктор Диана Галеева, гост-сътрудник в Оксфордския център за ислямски Проучвания.

Какво ще излезе от съглашението, към момента не е несъмнено. На този стадий не е ясно дали плануванаъа пауза в боевете ще бъде удължена след четирите дни. Израелски публични лица обясниха, че ще се съгласят на по-нататъшно мъртвило на насилието единствено в случай че " Хамас " освободи още заложници. Но дали " Хамас " ще освободи още израелци само в подмяна на удължение на паузата във военните интервенции? Дали основаната в Газа палестинска формация ще изиска и други отстъпки - и дали Израел ще се съгласи на някоя от тях? Тези жизненоважни въпроси остават отворени.

Прилагането на замяна на пандизчии сред " Хамас " и Израел би било още един подтик за имиджа на Катар като ефикасен медиатор както в районни, по този начин и в интернационалните условия.

Доха изключително се вслуша в молбите за нейна интервенция, макар че беше атакувана от разнообразни неоконсервативни гласове във Вашингтон, които споделят, че богатата арабска страна от Персийския залив би трябвало да бъде осъдена за това, че е хазаин на политическото управление на " Хамас " в заточение. Наистина, някои основани в Съединени американски щати групи за покровителство направиха същия мотив през 2017 година, на фона на опитите да се лобира пред администрацията на Доналд Тръмп да поддържа блокадата на Катар от " Арабската четворка " (Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства).

Не може да се отхвърли, че репутацията на " Хамас " в западните столици се промени доста след офанзивата против Израел на 7 октомври. Въпреки че приемането на " Хамас " от Катар се отнася до политическото управление на палестинското придвижване в заточение, това евентуално ще подложи Доха на повече западни рецензии. Засега основната роля на Доха в размяната на пандизчии й оказва помощ да се опълчи на теорията, че връзките й с " Хамас " съставляват опасност за сигурността на Запада.

Въпреки това администрацията на Байдън може скоро да стартира да приканва Катар да преразгледа статута на някои основани в Доха фигури. След евентуалното освобождение на всички пандизчии, арестувани в Газа, Съединени американски щати може да упорстват арабската страна от Персийския залив да спре да приема членове на " Хамас " като шефа на политическото бюро Исмаил Ханийе.

" Мисля, че това [споразумение сред Израел и " Хамас " показва дипломатическата стойност на Катар за Съединените щати, както и за Израел, и това сигурно отстранява много натиска от страна на Доха да одобри политическото крило на " Хамас " ", изясни Райън Бол, анализатор в Близкия изток и Северна Африка в компанията за разузнаване на риска RANE, в изявление за Amwaj.media. " Когато обаче войната завърши, мисля, че Доха ще бъде изправена пред нов напън да изгони " Хамас ". "

Въпросът в съзнанието на мнозина в района е дали предстоящата пауза в боевете в Газа ще бъде краткотрайна или началото на по-дълъг път на деескалация.

Някои специалисти предвиждат, че краткотрайното помирение няма да бъде удължено доста, в случай че въобще ще бъде удължено. Това е най-много тъй като Израел към момента има цели в Газа, които желае да продължи да преследва с военни средства. От друга страна, като се има поради, че наподобява, че Израел няма ясна и жизнеспособна последна цел в крайбрежния анклав и на фона на възходящия вътрешнополитически напън в Израел да върне всички заложници вкъщи.

Не е ясно по какъв начин ще се развият нещата идната седмица. Въпреки това не може да се отхвърли, че четиридневна пауза в насилието ще даде на 2,3 милиона палестинци в Газа известно облекчение - и финален завършек на страданието на десетки израелски дами и деца и техните фамилии. Въпреки че паузата може да не успее да предотврати възобновяването на войната, това е значимо достижение.

" Този ​​прагматичен катарски метод за работа с всички страни най-сетне докара до ясни ползотворни резултати; изключително когато останалата част от интернационалната общественост не съумя да предложи ясни различни решения ", сподели доктор Галеева пред Amwaj.media.

Имайки поради дипломатическото досие на Доха, Вашингтон и други западни столици евентуално ще продължат да разчитат на помощ от Катар, когато и в случай че решат да проявят сериозен напън върху Израел да се съгласи на преустановяване на огъня.

" Катар към момента може да има по-голяма дипломатическа роля в този спор, изключително с евентуалния завършек на войната и възобновяване след спора ", сподели Бол, " Катар ще упорства за връщане към гражданското ръководство в Ивицата Газа и със своята финансова поддръжка ще бъде в по-добра позиция от други участници от Персийския залив, с цел да реализира тази действителност. Съединените щати евентуално ще разчитат на Катар, с цел да оказват помощ за деескалация на евентуални експлоадирания сред Съединени американски щати и Иран, които към момента могат да избухнат в хода на тази война сред Израел и " Хамас ".
 Катар удостовери договорка Израел - Хамас до 24 часа
Катар удостовери договорка Израел - Хамас до 24 часа

Освобождаване на 50 заложници и филантропична пауза с доставки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР