След няколко години на застой само в рамките на 12

...
След няколко години на застой само в рамките на 12
Коментари Харесай

Пак секира за шофьорите! Гражданската отговорност скочила с 50%, цената ѝ продължава да върви нагоре

След няколко години на застой единствено в границите на 12 месеца наложителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на 100, оповестява „ Монитор “. Най-ощетени са притежателите на МПС-та с регистрация в огромните градове и младите водачи. Заради засилената конкуренция на пазара данните посочваха друга действителност в интервала 2011 до 2017 година, когато те се понижаваха.

През тази година за пръв път има по-значително повишаване на полиците - да вземем за пример при опитните водачи е сред 25% и 30%.
С 50 на 100 повече обаче, или 270 лв., ще платят за полицата притежателите на възраст под 25 години на най-масовите коли с до 1300 кубика размер на мотора, а с 15 лв. по-малко водач от по-малък град. С 80 лв. пада цената, в случай че притежателят на колата е на възраст 35 години.

При по-мощните коли до 2000 кубика скокът в цените на наложителната застраховка е към 30 на 100. Така, в случай че сте водач над 25 години, в Пловдив ще платите 230 лв., а в Малко Търново - 205 лв.. При колите с най-мощни мотори картинката не е по-различна, растежът е също 30 на 100 за всички възрасти техни притежатели.

В момента три са главните фактори, които въздействат на цената на " Гражданска отговорност ". На първо място е възрастта на лидера, следвана от размера на мотора на колата и мястото на регистрация и годините на возилото, като при смяна на всяка от тях се мени и цената - по-голям мотор и по-стар автомобил я покачват. В цената на застраховката са включени наложителните 11,50 лв., които застрахователните компании внасят в Гаранционния фонд, цената на стикера за годност, който се лепи на возилото и 2 на 100 налог върху застрахователната награда.

Застраховката (която е измежду дребното, която вършим за другите, а не за себе си) ще продължи да нараства и напред във времето. Такъв сигнал беше даден и от отчет на Комисията за финансов контрол. В него се показва, че техническият резултат от застраховката " Гражданска отговорност " за предходната година е негативен. По-лесно казано платените от водачите им награди не покриват разноските на застрахователните компании по обслужване на активността. Средна цена от малко над 200 лева за " Гражданска отговорност " е незадоволителна при годишно увеличаващите се разноски за компенсации за предходната година. Остава водачите да чакат въвеждането на системата „ бонус-малус “, която се забавя за следващ път, само че ще вкара по-справедливо установяване на цената.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР