След няколко дни, на първи февруари ще бъде отбелязан деня

...
След няколко дни, на първи февруари ще бъде отбелязан деня
Коментари Харесай

Осъден на смърт чрез разстрел: Историята на Жеко Стоянов

След няколко дни, на първи февруари ще бъде маркиран деня за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Историята на един от последните живи политзатворници, наказани на гибел, споделя. 

През далечната 1961 година Жеко Стоянов, едвам на 22 години чува присъдата „ гибел посредством разстрел “ поради основана от него тайна организация, чиято цел е възобновяване на Български земеделски народен съюз. Три години по-късно той е опрощение по случай 20-ата годишнина от 9 септември. Неговият татко също минава през кошмара на концлагера „ Белене “. 

През 1946 година на изборите за Велико народно събрание бюлетините за опозиционерите са бели.

" Трябваше да отида при опозиционерите с цялостни джобове с бюлетини. Войници с пушки закараха дядо ми в пандиза, само че по-късно го освободиха. Когато бях на 10 години, в 4 клас татко ми един ден се върна с трима души у нас. След това потегли и не се върна дълго време. Успява да ги прекара през границата, само че и бяга с тях в Цариград. Осъден беше на 15 години затвор. Целта е било да се намерят съидейници за събаряне на комунистическия режим. Един ден след 6 месеца се върна ", споделя той.

Целия диалог гледайте във видеото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР