След няколко дни - на 14 ноември, е Световният ден

...
След няколко дни - на 14 ноември, е Световният ден
Коментари Харесай

Д-р Мария Николова за правилното хранене при диабет: Човек трябва да хапва доста зеленчуци

След няколко дни - на 14 ноември, е Световният ден за битка с диабета. Едно хронично заболяване, което стартира да придобива мащабите на пандемия - от него страдат нат 360 млн. души в света. Половин милион българи живеят с тази диагноза, а 40% даже не знаят, че са заболели.

В студиото на " Преди обед " диетологът доктор Мария Николова показа потребни препоръки за живота с диабет, а Лео Бианки подготви вкусна и здравословна рецепта, подобаваща за хора със болестта.

" Баща ми има диабет. Всеки единадесети човек в света имат тази болест, само че за жалост половината от тях не знаят. Затова е хубаво всяка година да се прави проучване на кръвта. Не е съдбовно, само че човек би трябвало да се храни по-балансирано и по-здравословно ", споделя Лео.

Бианки подготви в студиото здравословна рецепта- тартар от сьомга със сушени домати, аншоа и доста сезонни зеленчуци.

" Изключително значимо е храненето, това е част от цялостния метод на живот. Генетичният фактор също не е за занемаряване ", споделя доктор Мария Николова.

" Ако цялостен живот човек се храни като измъчен със захарен диабет, той в никакъв случай няма да стада от него ", добавя тя.

Какво значи здравословно хранене? Идеята е човек да хапва много зеленчуци - диетата да бъде растително основана ", споделя доктор Николова.

" Трябва да участва пълностоен протеин.Не единствено равнищата на кръвната захар са значими при диабетиците, само че и на липидите ", добавя тя.

Колкото до безапелационните забрани, такива няма, само че " би трябвало да има надзор и баланс ", безапелационна е специалистката. " Стига да е умерено, да не е през нощта или да не е с третата вечеря - малко преди сън ".

" Освен вярната храна, да не забравяме и питейния режим - хората с диабет би трябвало да одобряват вода, неподсладен чай, айрян ", споделя доктор Мария Николова.

" Би могло да се пие до 25-30 мл алкохол, само че приемът му крие опасности, защото води до хипогликемия - внезапно рухване на кръвната захар ", добавя тя.

" Надномернето телесно тегло е един от главните рискови фактори за циркулиращия сега вирус. Човек би трябвало 30-40 минути дневно да се раздвижва. Минимумът е 150 минути седмично ", декларира специалистката.

Вижте какви препоръки показа още доктор Мария Николова от видеото в.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР