След няколко часа дебати депутатите в 48-ото Народно събрание решиха

...
След няколко часа дебати депутатите в 48-ото Народно събрание решиха
Коментари Харесай

Депутатите все още не могат да се разберат около критериите за избор на председател на НС

След няколко часа диспути депутатите в 48-ото Народно заседание взеха решение да си вземат отмора, откакто към този момент втори ден не съумяват да реализират единодушие към критериите за избор на ръководител на Народното събрание.

Кирил Петков съобщи от парламентарната естрада, че най-важното е да се повдигнат претенденти, които имат високо публично доверие, съобщи БГНЕС.

Той акцентира, че се радва, че се възобновяват полемиките и дебата за разпоредбите за избора на ръководител и заяви, че мисли, че въпреки всичко е реализиран някакъв първи консенсус. Петков изясни, че значимите за Политическа партия критерии са опитът като ръководител или заместник-председател на Народно събрание. „ Много е значимо индивидът да бъде неконфликтна персона “, сподели той.

Според него, в случай че се подходи градивно, има късмет да се направи това, което обществото чака от народните представители. Петков предложи всяка група да намерения или да предложи един, или двама претенденти от друга политическа мощ. „ Призовавам да се вслушате в нашето предложение, да чуем и вашите и да продължим в един градивен звук “, обърна се той към народните представители.

Даниел Митов от ГЕРБ сподели от своя страна, че не може да разбере по какъв начин ще се измерят предлаганите от Политическа партия критерии. Той акцентира, че политиката е конфликтно поле и един тип всички народни представители са конфликтни персони, като посочи, че няма нищо по-нормално от това да има политически конфликт. Митов добави, че не знае кой е прагът, по който минава публичното доверие. „ Всички сме хора с високо публично доверие, откакто сме тук, откакто сме определени “, съобщи той.

„ Очевидно е, че повече от 30 часа се въртим в кръг “, уточни Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ хубавото е, че е конкретизирано, че тонът към този момент ще е взаимно оправдателен, без грубости и без персонални нападки.

„ Това обаче ще ни ли изведе от обстановката, в която още веднъж обсъждаме разпоредбите за избор. Предлагам още веднъж да се обединим към фигурата на този, който може, въпреки и официално, да извърши частично условията в духа на Конституцията, предлагам ви още веднъж да опитаме „ възрастта ” да е единственият аршин “, прикани Атанасова. Тя се обърна към Кирил Петков с думите, че критерии, които от Политическа партия оферират, са субективни. „ Ако бяха приложени в 47-ото Народно събрание, господин Минчев, който към този момент има опит, нямаше да бъде определен тогава, т.е. тези критерии не са напълно съотносими и не могат да бъдат справедливи “, сподели тя.

Асен Василев поддържа уважителния звук, който Атанасова зададе, към който би следвало да се придържат всички народни представители, а по-късно изясни, че повода от Политическа партия да предложат смяна в разпоредбите за избор на ръководител, е, тъй като по обичайните правила Народното събрание не съумя да излъчи ръководител.

„ Това, което Конституцията залага е най-възрастният измежду нас да открие едно почетно съвещание и на третия час Народното събрание да избере ръководител “, сподели той във връзка изказванията, че традицията е най-възрастният да оглави Народно събрание.

„ Този парламент, за жалост се, обрисува къс “, счита Василев. Според него точно за това е значимо да има човек, отпред на Народно събрание, който има опита да го управлява по този начин, че в дребното време, в което Народното събрание ще живее, той в действителност да работи дейно.

„ Моят зов към всички тук е да помислим кой е индивидът, без значение от партийната принадлежност, който може да направи по този начин, че този парламент да не е изгубено време за България “, прикани Василев и добави, че би трябвало да бъде определен човек, който ще направи този парламент работлив.

„ Оттегляме Петър Петров от номинацията за ръководител на Народно събрание, само че имаме задоволително готови хора и един от тях ще предложим, когато пристигна момента “, заяви пред народните представители Костадин Костадинов от „ Възраждане “ и посочи, че критериите, които съгласно него критерият, който следва да бъде прибавен, е претендентите за ръководител на Народното събрание да са лица, които нямат опит, а даже в случай че е допустимо да са и за първи път в Народно събрание.

„ Няма да ни посрещнат с тояги извън на улицата “, счита още Костадинов, тъй като такива са резултатите – „ 39% от гласувалите това пожелаха и това получиха “. „ Другият вид е – отиваме на нови избори и в това няма нищо неприятно “, добави той и сподели, че сега всички получават заплати за нещо, което не правят.

„ Предложението ми е съществено – Движение за права и свободи да излъчи ръководител или господин Вежди Рашидов да остане ръководител “, съобщи и Любен Дилов-син. Според него това е най-хубавото решение, а и ще подейства исторически отрезвяващо.

„ Ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем? Като че ли има настройка за избори. Това ми е чувството “, разяснява обстановката от парламентарната естрада и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По думите ѝ някой се пробва още веднъж да ги пакетира – едните статукво, другите смяна.

„ Г-н Василев, господин Петков, биха ни дружно, само че това, което чух през днешния ден не го одобрявам. Няма да разреша някой да върне на Българска социалистическа партия облик в някакво задкулисие. Няма да разреша някой с изключение на да ни открадне програмата, да ни открадне и облика “, обърна се Нинова към някогашните си съдружни сътрудници. Тя е безапелационна, че Кристиан Вигенин дава отговор на всички критерии за ръководител на Народно събрание и към този миг не отдръпва кандидатурата на левицата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР