След Нова година трябва да се проведе работна среща между

...
След Нова година трябва да се проведе работна среща между
Коментари Харесай

Цената на водата в Бургаско ще бъде обсъдена след Нова година

След Нова година би трябвало да се организира работна среща сред представители на локалната ВиК Асоциация, кметовете на общини в Бургаско и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Тема на диалозите ще бъде цената на водата в региона, която беше увеличена с съвсем 60 на 100 по искане на ВиК до 4,39 лева./м3 с Данък добавена стойност.   Решението беше оповестено в края на юли тази година и стана мотив за привикване на изключително съвещание на Асоциацията по ВиК в Бургас.

Според регионалния управител  проф. Мария Нейкова опциите за понижаване на цената ще се обсъдят през 2023 година, само че към момента няма конкретизирана дата. 

Припомняме, че по време на последното съвещание на ВиК Асоциацията в Бургас, което се организира на 8 декември тази година, се очакваше да бъде прегледана обновената капиталова стратегия на локалния ВиК оператор, само че това по този начин и не се случи.

Становищата на общинските администрации по модифицирания стратегически документ също не бяха показани. А съвещанието приключени с оповестяване на отчасти бедствено състояние за територията на четири общини поради компрометирана пречиствателна станция за питейни води към язовир “Ясна поляна “. 

Няма замърсяване на питейната вода в общините Царево, Приморско, Созопол и Средец „ Бяха подхванати всички нужни дейности. Разпоредили сме на РЗИ-Бургас и БАБХ-Бургас да извършат самостоятелни един от различен разбори на питейната вода (бел. авт. при изхода на пречиствателната станция).

Показателите дават отговор на нормите. Няма регистрирано замърсяване в питейната вода “, разясни проф. Нейкова.

По-рано този месец тя заяви, че нужната сума, съгласно данните на шефа на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев, за ремонта на компрометираната пречиствателна станция е в размер на най-малко 15 млн. лв.. 

„ Този проблем не е решен дълги години. Сега няма по какъв начин тези пари да се обезпечат от Междуведомствената комисия, защото се насочват към потърпевшите от наводненията и земеделските производителите, които понесоха загуби в Бургаско през септември. Търсят се разновидности за финансиране “, сподели още регионалният шеф по време на годишния си доклад. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР