След неуспешния опит бонус-малус системата да бъде въведена миналата година,

...
След неуспешния опит бонус-малус системата да бъде въведена миналата година,
Коментари Харесай

Бонус-малус системата ще доведе до отстъпки за 80% от шофьорите

След несполучливия опит бонус-малус системата да бъде въведена предходната година, управлението на браншовата асоциация моли за повече неотстъпчивост този път, защото това е инструментза понижаване на злополуките и жертвите по пътищата

© Цветелина Белутова Въвеждането на системата бонус-малус във типа, в който е написана с разпоредба на Комисията за финансов контрол (КФН), ще даде отстъпка от цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на над 80% от водачите. Максимумът до 25% ще доближат 44% от водачите, или близо 1.55 млн. водачи. В същото време оптималното планувано повишаване от 400% ще застигне не повече от 21 хиляди души в цялата страна, или 0.6% от автомобилистите.

Това демонстрира прогнозата на застрахователите, съгласно които системата не би трябвало повече да се отсрочва, тъй като казусът с войната по пътищата в България се задълбочава. По данни на браншовата асоциация икономическите загуби от починалите, ранените и трайно инвалидизирани хора поради произшествия по пътищата надвишават 1 милиарда лева годишно и дисциплинирането на водачите посредством стопански тласъци е един от инстументите за реализиране на публично потребен резултат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От гилдията имат рекомендации за корекции по плана на системата, които ще създадат по този начин, че лидер с нарушавания ще може по-бързо да връща изгубения бонус клас, а транспортните компании ще могат а избегнат по-скъпите застраховки посредством въвеждане на системата за качество ISO.

Математиката зад системата

На база на броя на дейните водачи в България, които са 3.5 млн., и отчитайки статистиката на КАТ- Пътна полиция за броя на нарушаванията, които методиката ще взима при калкулиране на бонус-малус класа на всеки водач, застрахователите предвиждат, че болшинството от автомобилистите ще получат отстъпки от цените, когато системата стартира да се ползва от 2021 година В този смисъл упованията им са, че дейно цената на наложителната застраховка ще намалее за физическите лица.

Причината е, че системата е калибрирана по този начин, че обсегът на нарушаванията, които въздействат върху рисковия профил на водача, е мощно ограничен. За разлика от останалите европейски страни, българският бонус-малус няма да се регистрира нарушавания като погрешно паркиране, конфликти на паркинг и други леки произшествия, за които се сформира двустранен констативен протокол, шофиране без " Гражданска отговорност ", нарушавания при шофиране зад граница и така нататък

Освен че ще е ценово по-изгодна за множеството водачи, застраховката ще докара и до понижение на произшествията по пътищата, което е главната преследвана цел на системата. В множеството европейски страни постигнатото усъвършенстване е с 10 до 30%.

За България пътно транспортните катастрофи са задълбочаващ се проблем, който води годишно до към 700 смъртни случая (без да се броят умрелите след това в болница) и близо 8500 ранени. " Между 1 е 2% от Брутният вътрешен продукт на страната са директните стопански загуби, което ни прави най-засегнатата страна. Ако бонус-малусът спомогне за понижение единствено с 10% на тези вреди, представете си какъв би бил резултатът, съпоставено с това, което страната се пробва да реализира с единия ден болнични ", пресметна Кирил Бошов от Асоциацията на застрахователите и началник на " Еврохолд България ". " Целта на системата е да докара до понижение на злополуките и в случай че работи, то не трябва да я спъва това влизане в обувките на 21 хиляди водачи, които в оптималната степен са виновни за цитираните стопански загуби ", добави специалистът.

" Има страни, които водят военни дейности и не губят толкоз хора, колкото ние в произшествия ", добави Константин Велев, ръководител на браншовата асоциация и началник на " Армеец ", който беше безапелационен, че системата бонус-малус не носи по-големи облаги на застрахователите, каквито отзиви се тиражират в общественото пространство. По думите му няма да потекат реки от по-високи награди, тъй като малусите ще са доста по-малко, като също така административната работа на застрахователите доста ще се усили като размер. Изискването да се попълнят листове с имената на лицата, които ръководят даден автомобил, е образец за спомагателната администрация, с която ще се нагърбят застрахователните компании.

Второто прекрояване на българския бонус- малус

Според застрахователните специалисти препоръчаният с план на разпоредба вид за системата бонус-малус е допустимо най-благоприятният за водачите, още повече, че се плануват механизми за по-финото му калибриране в бъдеще. От предходната година, когато беше направен първият модел, виновните институции са се съобразили с значително забележки и последният вид е постигнал баланс. За разлика от предвижданите първоначално малуси до 800%, то в този момент таванът за повишаване на " Гражданската отговорност " е 400%. Промяна има и първичната концепция рискът да следва автомобила, като новото предложение е системата да се базира на отговорността на лидера. Застрахователите оферират бонус-малус класовете да са не 15, а 20, за по-плавното прекосяване от една категория в друга, както и понижение на периода, в който при проваляне в малус клас водач ще може да се върне в базовия клас. Това ще става при пет следващи години на шофиране без тежки нарушавания.

Застрахователите считат, че в дебата за въвеждането на системата съумяват да добият публичност некомпетентни отзиви, които саботират напъните за въвеждането й, акцентирайки върху оптималния малус от 400% за най-тежките случаи.
" Освен, че ще бъдат изключения, никой от нас не би желал да притегля такива водачи, въпреки че по закон не можем да им отхвърляме наложителна застраховка. Битката в промишлеността ще продължи да бъде за водачите с бонус-клас ", показаха застрахователите и обясниха, че когато при тях пристигна клиент за застраховка, те няма да получават лист с история на нарушаванията му, а избран коефициент, обмислен от Гаранционния фонд на българските застрахователи, с който ще поправят базовата си цена, избрана за съответния клиент. Така даже и лидерът да има глоба за превишена скорост и коефициент за надбавка с 10%, тя може да се обезврежда от отстъпките, които компанията би предложила на този лидер на база характерности на автомобила, който кара, района, в който го ръководи, възрастта му и историята на нарушаванията дотук.

В бъдеще този коефициент ще може да се употребява за отстъпки и от други типове застраховки, които клиентите желаят да сключат, обясниха застрахователите.

По мотив на рецензии, като да вземем за пример, че бонус-малусът ще глоби наново водачите, които към този момент един път са платили санкция за засечените от КАТ нарушавания или че не е заслужено да се брои превишението на скоростта като фактор, влияещ на рисковия профил, в случай, че тук-там пътните знаци не са съответни и инфраструктурата е неприятна, от браншовата асоциация обърнаха внимание, че тематиката не би трябвало да бъде гледана само през очите на водачите. " На първо място би трябвало да се гледа резултатът върху обществото ", настоя Юри Копач от асоциацията и началник на " Дженерали ".

Според него институциите не би трябвало да се поддават на опитите за издействане на привилегии от избрани гилдии, да вземем за пример от корпорациите с голям брой фирмени коли, за които вероятностите са застраховката да нараства. " Ние какво желаеме - когато караме като физически лица личните си коли да съблюдаваме положително държание на пътя, а като караме служебни коли да си разрешаваме да не се съобразяваме, по този начин ли "? попита специалистът и добави, че асоциацията не възразява на концепцията, в случай че компании в транспортния отрасъл желаят да се освободят от обсега на бонус-малус системата, да употребяват сертификацията си по стандарта за качество ISO. " Аз доста почитам хората, които работят в тези компании, техният труд е доста тежък и има една добра опция тези 400% да не висят като Дамоклиев меч над водачите във компаниите. Но в името на обществото би трябвало да подкрепим наредбата предвид на това, че ни би трябвало оръжие във войната по пътищата. Системата няма да реши всички проблеми, само че е един от инструментите ", добави специалистът на среща с публицисти.

Ако след миналогодишния неуспех вторият опит за въвеждане на
бонус - малус бъде сполучлив, то системата ще проработи от януари. Предвижда се идната година да бъде нулева във връзка с всички водачи, като историята на досегашните им нарушавания няма да се гледа. Това озчачава, че първите бануси и малуси ще дойдат през 2021 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР