След неотдавнашните събития, свързани с изключването на Нигерия от алианса

...
След неотдавнашните събития, свързани с изключването на Нигерия от алианса
Коментари Харесай

БРИКС: Защо най-голямата икономика в Африка не се присъедини към съюза

След неотдавнашните събития, свързани с изключването на Нигерия от алианса БРИКС, е значимо да се посочи, че отсъствието на Нигерия не е резултат от съзнателно занемаряване.

За разлика от Египет и Етиопия, които получиха предложения да се причислят към групата БРИКС, Нигерия не е кандидатствала за участие и вследствие на това не е получила покана.

Това пояснение беше обещано от Мохамед Харуна Манта, висш комисар на Нигерия в Южна Африка, по време на диалог с втората кохорта стипендианти на MTN за медийни нововъведения от Нигерия. Тези стипендианти бяха в Южна Африка за обучителна стратегия, спонсорирана от MTN Нигерия в съдействие с Пан атлантическия университет (PAU) в Лагос.

За да предоставим прочут подтекст, по време на 14-ата среща на върха на БРИКС, извършена през август 2023 година в Южна Африка, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса разгласи присъединението на шест нови страни към алианса БРИКС: Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Официалното им участие ще стартира на 1 януари 2024 година Сред тези попълнения Египет и Етиопия са единствените поканени африкански страни, като по този метод Нигерия, най-голямата стопанска система на континента, остава отвън алианса.

Изключването провокира рецензии от страна на нигерийците, както вкъщи, по този начин и в диаспората, които считат, че Нигерия е трябвало да бъде включена в този значим съюз. БРИКС има за цел да сътвори единен блок, който да оспори световното владичество на Съединени американски щати и западните съдружници.

Манта обясни процеса на кандидатстване за участие в БРИКС, който включва подаване на молба от страна на кандидатстващата страна до министъра на външните работи на страната хазаин минимум две седмици преди плануваната среща. В този случай страната хазаин беше Южна Африка, а президентът Сирил Рамафоса показа кандидатурите на представителите на страните членки на БРИКС за разискване. Нигерия обаче не подаде заявление, което изяснява за какво не беше прегледана за участие дружно с Египет и Етиопия.

Манта изрази оптимизъм, че Нигерия ще подаде заявката си за участие в БРИКС на идната среща в Русия, изключително в този момент, когато Нигерия има състав на министерски кабинет.

Машего Дламини, заместник-министър на Департамента за интернационалните връзки и съдействие (DIRCO) в Република Южна Африка, също изрази угриженост от изключването на Нигерия.

Тя обаче изясни тази обстановка с политическия преход, който настъпи в Нигерия, със промяната на управлението след общите избори, насърчавайки нигерийските медии да дават градивни репортажи по този въпрос, вместо да упрекват държавното управление.

Манта акцентира още, че от 2009 година насам БРИКС поредно кани Нигерия на своите срещи и Нигерия е участвала на тези срещи. През 2013 година страната имаше мощно наличие на срещата на БРИКС, като направи презентации, само че не пое формален ангажимент да се причисли към алианса.

По време на последната среща на БРИКС в Южна Африка Нигерия участва, само че не предприе дейни дейности за участие заради неналичието на държавен кабинет по това време, което съответства с прехода от някогашния президент Мухамаду Бухари към сегашния Бола Ахмед Тинубу.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР