След неговата смърт игумен на манастира станал монах Далмат. Той

...
След неговата смърт игумен на манастира станал монах Далмат. Той
Коментари Харесай

Силната Вяра На Този Бивш Войник Трябва Да Е Пример За Всеки В Православния Свят

След неговата гибел свещеник на манастира станал духовник Далмат. Той изначало бил боец на царска работа, а по-късно приел монашество и със сина си Фавст се поселил в манастира. Далмат по този начин се популяризирал със своите подвизи на самоограничение и благочестие, че самият манастир взел по негово име да се нарима “Далматски ”.

В първата половина на V в. Църквата била мощно разчувствана от ереста на Несторий, който учил, че Пресвета Дева не следва да се именува Богородица, тъй като тя родила не Бога, а елементарен човек, с който единствено по-късно се съединило Божеството. Бил призован Третият космополитен събор в Ефес. Несторий имал доста другари и последователи, които съставили дружно с него обособен събор. Чрез лъжливо ревю на цялото дело те измамили император Теодосий Млади, който, откакто подписал свалянето на Несторий, подписал и свалянето на неговите съперници.

Това полутържество на ереста провокирало в Цариград мощно възмущение. Уважаваният от всички свещеник на Далматската обител, който цели 44 години не излизал от манастира, се отправил с монасите си при императора да го моли да преразгледа своето решение. Голямо голям брой народ окръжило двореца. Далмат всенародно прочел същинското ревю на Ефеския събор и истината спечелила.

Фавст, синът на Далмат, също по този начин се популяризирал с благочестие, само че за неговия живот детайлности не са непокътнати.

2. Св. преподобни Козма, скопец отшелник
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР