След назначаването на д-р Атанас Атанасов като изпълнителен директор на

...
След назначаването на д-р Атанас Атанасов като изпълнителен директор на
Коментари Харесай

300 души са уволнени от шефа на УМБАЛ „Александровска“ за година

" След назначението на доктор Атанас Атанасов като изпълнителен шеф на УМБАЛ " Александровска " ЕАД ( на 07.07.21г.) досега са прекъснати трудовите контракти на близо 300 чиновници на болничното заведение в това число лекари, медицински сестри, санитари ", това твърди в свое писмо до медиите някогашният здравен министър Костадин Ангелов, някогашен началник на УМБАЛ " Александровска " и сегашен народен представител от ГЕРБ.

" На практиката болничното заведение е съвсем изпразнена от активност и водещи експерти. Това води до понижаване на осъществения размер медицински действия ", споделя Ангелов.

" Представям на Вашето внимание обстоятелства, одитни отчети и писма до министъра на опазването на здравето, доказващи осъществени престъпления, корист с обществени средства и корупция в УМБАЛ Александровска ", оповестява някогашният здравен министър.

Сред обстоятелствата, на които обръща внимание Ангелов е строителство по неотложност и директно договаряне за 3,5 млн. лв.. Той цитира три процедури " Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс-Александровска болница ", " Водоснабдяване и канализация на " Медицински комплекс-Александровска болница ", " Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс-Александровска болница ". И в трите случая на изпълнителят " Танатос Ленд " е платено 100% предплатено, твърди Костадинов.

" Възложителят ползва член 79, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки процедура на договаряне с покана при съществуване на изключителни условия. На процедура директно договаряне единствено с една компания ", твърди някогашният здравен министър.

Финансирането е със средства от страна на Министерство на здравеопазването, за което се чака да бъде показан капиталов план, което също допуска предвидимост и нескончаем интервал от време за подготовка и реализация, а това изключва хипотезата за неотложност и необходимост. Безспорен факт, доказващ несъстоятелността на претекстовете на Възложителя за " изключителни условия ", " непредвидимост " и " необходимост " е договорът с Министерство на здравеопазването, подписан на 15.09.2021 година Или казано с елементарни думи, повече от 3 месеца преди възлагането на поръчката без конкурс, твърди Ангелов.

Предметът на контракта за разпределяне на 3.5 млн. лева е за " Изграждане на модерна канализационна и водопроводна мрежа за целия болничен комплекс на УМБАЛ " Александровска " ЕАД ", което допуска оповестяването на една Оперативна програма - открита процедура с планирана стойност до 3.5 млн. лв..

Възложителят е бил наясно със съществуващото състояние, само че не е подхванал дейности за пускане на конкурентна процедура.

Обявени са три процедури на договаряне без съобщение за осъществяване на идентични действия, като и в трите е поканен единствен и еднакъв участник – при налични на пазара забележителен брой компании с сходен профил, с огромен опит при осъществяване на сходни и по-мащабни планове, включително и от по-близки до София, обитаеми места – определената компания е от Добрич. Това крие сериозен корупционен риск и основава корупционна среда, безапелационен е Костадин Ангелов.

С оглед сходния предмет на трите разказани нагоре процедури, в реда на нещата е да се обърне внимание и на обстоятелството, че същите са оповестени като обособени процедури по договаряне, с цел да се " преодолее " наложителния надзор на процедурите по договаряне (чл. 233 от ЗОП).

" Във връзка с горното уведомих Министъра на опазването на здравето навреме ", споделя Ангелов.

От отговора на министър Асена Сербезова излиза наяве следното:

" Предвид наличните знаци за потвърждаване на изложените в сигнала изказвания за неспазване на режима за възлагане на публичните поръчки в УМБАЛ " Александровска " ЕАД, Министерство на здравеопазването изиска с писмо №02-01-173/14.01.22г. възлагането с приоритет от Министерство на финансите, инспекция от органите на АДФИ на процедурите по Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс- Александровска болница”.

Получих още едно писмо от Министър Сербезова по горния проблем, съдържащо и докладна бележка на звено " Вътрешен одит " към Министерство на здравеопазването. От докладната бележка се удостоверяват изказванията за заобикаляне на Закон за обществените поръчки и делене на публични поръчки.

" На идващия ден осведомих и способените институции да правят инспекции и да спомагат за преустановяване на извършващите се в лечебното заведение престъпления ", споделя Костадин Ангелов.

" До момента липсват реакции на всички институции ", твърди бишвият здравен министър.

Костадин Ангелов цитира и няколко консултантски контракти, подписани сред шефа на Александровска болница и разнообразни физически и юридически лица за осъществяване на услуги, дублиращи функционалности на администрацията в лечебното заведение.

" До момента липсват реакции на всички институции ", твърди Ангелов и по този проблем.

Бившият здравен министър е направил разбор и на финансовото положение на УМБАЛ " Александровска " ЕАД

" Получих отговор от Министерство на здравеопазването, съдържащ копия на самостоятелен счетоводен баланс към 31.03.22г. и самостоятелен доклад за приходите и разноските към 31.03.22г. От тях е видно следното: Счетоводната загуба за 2021г. е 2, 974 млн. лв., а за миналата 2020 година е 2, 944 млн. лв.. (Изпълнителният шеф на Александровска дружно с новия СД е вписан в Търговския указател на 07.07.21г.). Счетоводната загуба за интервала 01.01.22г. - 31.03.22г. (първо тримесечие на 2022г.) е 6,1 млн. лв. ", твърди Ангелов.

" Видно от горните цифри излиза наяве, че болничното заведение се ръководи неприятно и прогресивно утежнява финансовите си резултати. Ако това ръководство продължи със същия ритъм прогнозата за счетоводната загуба в края на 2022г. е 24 млн. лв.. Моментното положение не може да компенсира финансовата загуба от първото тримесечие в размер на минус 6,1 млн. лв., както и извършващите се престъпления ", безапелационен е някогашният здравен министър.

" Предвид всичко гореизложено, обяснението за мен е единствено едно – " разпънат чадър " над шефа на УМБАЛ " Александровска " ЕАД и защита от високо политическо равнище. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР