След напускането на Руската армия от Херсон, в новините се

...
След напускането на Руската армия от Херсон, в новините се
Коментари Харесай

Кучето, което беше военнопленник през Втората Световна война – за него не се разменяха 10 войника

След напускането на Руската войска от Херсон, в новините се откри наличието на още една жертва на войната. Според източници от херсонския зоопарк, съветските бойци са съумели да откраднат енота от клетката му. В отговор стана ясно, че украинската войска е подготвена да направи замяна и да даде 10 боеца за животното.

В историята на откритата война можем да потвърдим, че сходна замяна не е съществувала, само че на този фронт към този момент станахме очевидци на всичко. Елементарната математика показва, че един съветски боец се явява на  0.1 от един енот без никаква военна стойност. Редно е да се обърнем и към историята, с цел да открием и други случаи, в които едно животно става военнопленник.

Историята на Джуди ни връща към Втората Световна война. Тя е съумяла да избави доста човешки животи, да плава в намерено море и даже да бъде арестувана в лагер. И до през днешния ден британците я считат за особена порода воин на фронта от Втората Световна война. Цветният поинтер се трансформира в знак на една цяла нация и за малко се трансформира в медийна звезда, когато всички вестници гръмват и показват, че Джуди е арестувана. Кучето се връща назад в родината си с още хиляди бойци, с цел да чества успеха над Япония – 15 август.

 HMS Gnat

Как едно куче се озовава на военен транспортен съд – в този случай приказваме за HMS Gnat? Всеки военен транспортен съд разполага с необикновен амулет на бойни задачи, някои взимат кучета, други избират котки, които да се оправят с плъховете в трюма. Джуди има задачата да охранява мостика вечер и да реагира на шпиони, усещайки опитите за бойкот. Моряците вършат опити да създадат животното полеви асистент, само че се оказва, че тя не желае да бъде част от кръвопролитията и рядко слиза на фронта.

На борда се оказва доста скъп кадър, тъй като постоянно усеща наличието на врагове, пирати и всевъзможен различен противников личен състав, опитващ се да се възползва от мрака. Тя реагира и на самолети, като нейният слух се счита за безспорен радар, който в никакъв случай не бърка приближаването на противников аероплан. Няколко години по-късно, този скъп кадър е трансфериран на различен транспортен съд – HMS Grasshopper. Същият е ударен през 1942 година от японски аероплан. Екипажът съумява да се изтегля на най-близкия остров в Южно Китайско море. Без никаква прясна вода, множеството моряци пресмятат, че животът им няма да бъде доста дълъг.

Не желаят да палят и огън, пускайки димни сигнали, тъй като имат вяра, че японците може да ги видят. Докато чакат края си, втори транспортен съд е потънал и някои моряци съумяват да стигнат до брега. Именно тук Джуди ще се прояви като безспорен избавител. Кучето изчезва един през целия ден и откакто се връща, кара всички оживели да я последват. Оказва се, че животното е копало голяма дупка, в която да откри източник на прясна вода. Кучето е оповестено за един от най-чудатите спасители по време на войната.

Екипажът, дружно с талисмана, пътуват хиляди километри, с цел да се върнат на безвредно място – Паданг в Суматра. За страдание изпускат последния евакуационен транспортен съд, до момента в който японците завладяват града. При идването на екипажа, японската войска незабавно ги прибира като пленници. Джуди и моряците са закарани в лагер в Медан в Северна Суматра.

По време на престоя си, кучето съумява да си откри нов другар – летецът Франк Уилямс. Британецът споделя своите оризови дажби с кучето и от този миг, двамата не се разделят. Талисманът пази Франк и всички останали бойци, изключително в случай че би трябвало да има сурови санкции. Тя не атакува, осъзнавайки, че най-вероятно ще бъде осъдена със гибел, само че пък съумява да ги разсея и да смъкна малко напрежението.

В хода на войната има разпореждане за затварянето на този лагер и преместването на всички в Сингапур. Японската флота обезпечава транспортни кораби, само че има един пътник, който никой не желае да вземе – кучето. Моряците са подготвени да се бият със зъби и нокти за своята спасителка, чиято орис в оня миг остава изцяло незнайна. Японците са непреклонни, само че преди да пристигна време за пренасяне, моряците съумяват да я дресират по този начин, че тя да влиза в сак и да не мърда. Точно по този начин съумяват да я вземат със себе си. На идващият ден в намерено море, корабът SS Van Warwyck е ударен от торпедо. Атаката идва от английска подводница, която не знае, че на борда има пленени бойци.

От 700 души на борда, близо 500 са убити – някои се давят, други умират при опита за евакуация. Джуди съумява да оцелее без драскотина. Кучето е съумяло да напусне своето укритие и съумява да избяга на безвредно разстояние. Мнозина имат шанса да я следват към спасението и оцеляват с помощта на нея. След рухването във водата, точно поинтерът ще бута тези моряци, които не могат да плуват.

Повечето оживели съумяват да стигнат до японски танкер и се катерят върху мрежите. Отново никой не е удивен да вижда куче на борда. Заканата им е, че щом стигнат на твърда земя, талисманът им ще бъде погубен. След акостирането на брега ще се окаже, че английският амулет е съумял да завоюва още едно сърце, това на коменданта на лагера.

 Едно от поколенията на Джуди

Той ще я впише като формален заложник и ще зачисли хранителни дажби към нея. До края на войната, кучето ще продължава да се събира със своя другар Франк. Двамата ще преминат през още няколко лагера. Ще има огнестрелни рани, нахапване от алигатор и нахлуване от диво куче. Мъченията не престават до август 1945 година

При завръщането си назад във Англия, кучето е показано като народен воин, поличава орден Дикин за заслуги. Кучето има монумент и обръщение, гласящо:

„ За необикновен кураж и устойчивост в японските затворнически лагери, в които оказа помощ за поддържането на морала измежду пандизчиите, спасяването на човешки животи, разузнаване и грижовност. “

Джуди остава с Франк до 17 февруари 1960 година Тя е заровена в Танзания, където Франк работи по това време. Нейният собственик съумява да издигне монумент на гроба, дружно с огромна железна плоча, в която се записват всички завършения.

Нейно Величество кралица Елизабет II взе участие в серия от събития на 15 август 2015 година и уважава паметта на всички герои от успеха над Япония. В Лондон се слагат фотоси на най-различни герои, в това число и на Джуди.

Във Втората Световна война и по данни от английската войска излиза наяве, че са включени към 3500 кучета, които би трябвало да пазят, патрулират и търсят мини. През 2004 година се отваря и боен мемориал за всички животни, които са взели присъединяване във боен спор.

Откраднатите еноти нямат никаква бойна подготовка, най-малко това е формалната версия на зоо парка в Херсон. Все още не е известно дали даже ще се направи замяна на 10 съветски боеца за въпросното животно. Дали това е опит за насмешка или опит за реализиране на мир, не можем да знаем, само че сме на път да станем очевидци на доста странна и непредвидена обстановка във боен спор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР