След напрежението между София и Скопие - каква трябва да

...
След напрежението между София и Скопие - каква трябва да
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: До 15 г северномакедонците ще изчезнат като нация, конфронтацията ще продължи

След напрежението сред София и Скопие - каква би трябвало да е реакцията на България?

" Ескалацията не е спряла от много време, най-малко от 4 години, а и преди този момент имаше, само че тя не се афишираше, тъй като българите бяха привикнали да си траят. Може би и това е една от аргументите РСМ да бъде толкоз нападателна и нахална, тъй като са привикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се сервират. Във всеки случай виждам каква е обстановката - тя е повече от ясна, в РСМ желаят да слагат нещата на равна основа, ние предизвикваме, само че и вие провокирате ", сподели историкът проф. Христо Матанов в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му те са не запомнили едно от главните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, само че би трябвало да го търпиш.

" Явно тези, които чупиха стъкла на културните клубове, очевидно за първи път хвърлят камъни. Аз ги гледах. В Северна Македония не ги интересува доста кой ще върви на честванията за Гоце Делчев, кой няма да върви, само че съветската интервенция ги интересува. И в кратковременен проект очевидно борбата ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не схващат от причини. Цар Борис III е фашист, въпреки че от дълго време е потвърдено, че не е, само че какво да им казваш на тези хора, на които единственият им допир с историята е учебникът ", акцентира проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че в учебниците написа, че българите са татари, фашисти.

" Това, което ще се желае от България, е да реагира навреме и съответно. Тази реакция, която виждаме в този момент, е полуадекватна, защото тя не е непрекъснато. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв случай, след това заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира по този начин, както в този момент, само че това да е непрекъсната позиция, така както антибългаризмът е непрекъсната позиция в РСМ. А до 15 години несъмнено северномакедонците ще изчезнат като общественост ", акцентира историкът.

" Ако слушате северномакедонските медии, ще видите, че съгласно тях Европа ни поддържа и стои зад нас, а ние считаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не би трябвало да забравяме за миг, че ние сме член на Европейски Съюз и нашата дума тежи повече. Има сътрудници, които пък считат, че Северна Македония не желае да влезе в Европейски Съюз ", добави той.

Според него съседката ни доста елементарно се поддава на непознато въздействие.

" Тяхната политика е да държат на северномакедонската еднаквост, тя се подхранва по друг метод - посредством учебниците по история, академичната общественост. Те нямат различен избор. Много е мъчно да се пречупи този стандарт, който е насаждан години наред. В Македония сръбското въздействие ще направи повече от 100 години. България е изолирана от тези процеси ", разясни проф. Матанов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР