След нападението на Русия над Украйна пропагандата на Кремъл е

...
След нападението на Русия над Украйна пропагандата на Кремъл е
Коментари Харесай

Агресивна военна пропаганда: рашизъм като фашизъм


След нападението на Русия над Украйна пропагандата на Кремъл е станала още по-екстремна: смесват се тайни теории и опровержения, минало и настояще, нацистка изразителност и руски парадигми - с ужасни последици.

Берлин: Путин като Хитлер върху афиш по време на проява в символ на взаимност с украинския народ

От навлизането в Украйна насам Русия все по-често бива сравнявана с. Бомбардировките на жилищни региони, родилни отделения и лечебни заведения в действителност припомнят на нацистките практики по време на Втората международна война, споделя от Киев по телефона за АРД Йосип Циселс. Поради това ръководителят на еврейските общности в Украйна назовава това „ рашизъм ". Комбинацията от името на страната и думата „ фашизъм " е необятно публикувано разбиране в Украйна - синоним на формалната агитация на Кремъл. Тя от своя страна непрекъснато акцентира, че е антифашистка и обосновава нападението против Украйна с това, че се бори против един сякаш неонацистки режим.
Редакцията предлага
Със започването на войната тонът стана още по-агресивен, а посланията - още по-абсурдни. и други хипотетични военнопрестъпления неотложно биваха определяни като „ провокации на украинските нацисти " и фалшив вести – в това число от ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин, от довереника на Путин Дмитрий Медведев и от съветския дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя. Същото се следи и в държавните медии. Една телевизионна водеща се възмути, че американският президент Джо Байдън нарекъл Путин „ касапин " - „ butcher " на британски, което не било случайност във връзка със сходното название на града Буча. Списъкът с такива образци е дълъг.

Сбор от несъгласия

„ Господстващата идеология съставлява общ брой от несъгласия ", споделя филологът Гасан Гусейнов. Той е напуснал Русия през 2019 година и е измежду съоснователите на „ Свободния университет " – онлайн академия за преподаватели, студенти, както и учени, на които им се е наложило да изоставен Русия. Както показва Гусейнов, обичайният антифашизъм е чиста изразителност, която безскрупулно се обслужва с националсоциалистически стилистични детайли. Така да вземем за пример Москва от години оспорва правото на битие на Украйна и клейми държавното управление, което било протежиран от Запада нацистки режим. Именно той правил геноцид против рускоговорящите в Украйна и по тази причина би трябвало да бъде погубен принудително - тъкмо както Хитлеристка Германия от победоносната Червена войска.

Методичността дава резултат: изказванието, че се води, се е вкоренило в главите и служи както вътре, по този начин и на открито за ултимативна аргументация на нахлуването в прилежащата страна.

Същевременно, както показва Гусейнов, днешната идеология се обслужва и от руските обичаи. Например когато се твърди, че значима е не демокрацията, а единството на държавно управление, народ и войска. А критиците биват наричани „ национални предатели ", врагове, които би трябвало да бъдат смазани като комари - както прикани косвено президентът Владимир Путин.

„ Двойно отравяне "

Нацисткият речник също се възприема без планиране, споделя Гусейнов. Външният министър Сергей Лавров сподели, че Русия е изложена на „ тотална война на Запада ". Паралелно съветското управление укорява западните страни, че употребяват нацистки способи по отношение на Русия. Президентът Путин съпостави възбраната за изяви на съветски създатели на Запад с изгарянето на книги. Такава всеобща акция за заличаване на нежеланата литература е имало последно преди съвсем 90 години - от нацистите в Германия, уточни Путин.

Карикатура от Сергей Елкин

Така се реализира едно двойно отравяне, което се изражда в антисемитски прояви като случката с известния съветски публицист Алексей Венедиктов, чието жилище в Москва осъмна със свинска глава пред входа. На входната врата беше залепен синьо-жълтият украински държавен герб с надпис върху него „ еврейска свиня " (на немски). Очевидно някой е употребявал антиеврейски лозунги, с цел да пропагандира против някакви хипотетични нацисти.

Миналото и сегашното се смесват

Гусейнов изобщо не е сюрпризиран от това, че войната против Украйна бе наречена „ специфична интервенция ". И Съветският съюз в никакъв случай не е водил войни, а единствено е „ помагал " на другите страни, с цел да предотврати завръщането на фашизма в тях. Така се споделя и през, и през 1979-а година в Афганистан.

Освен това съветската агитация продължава рафинирано да смесва минало и настояще. Войната против Украйна продължава, а на девети май предстоят тържествата за края на Втората международна война. По хармонично завършените рекламни табла в този момент написа: „ Пролет - денят на успеха е скоро ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР