След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. руските сили

...
След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. руските сили
Коментари Харесай

САЩ изпращат НАСАМС на Украйна – какво всъщност е това?

След нахлуването в Украйна през февруари 2022 година съветските сили нападат украинските градове с въздушни удари и крилати ракети. Многократно украинските водачи са отправяли молби към западните си сътрудници да дават въоръжение, с което може да се противодейства на нападателната акция на Русия с въздушни бомбардировки.

Пентагонът реагира неотложно на настояването на Киев за въоръжение, обещавайки да достави сложни системи за Противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили през 2022 година В рамките на няколко месеца САЩ започнаха да извършват това заричане като предоставиха две системи НАСАМС (NASAMS) на Украйна.

NASAMS е определена от 13 страни по света. Това е референтна система в НАТО за модулна мрежова и интегрирана противоракетна система. НАСАМС е наземна система за Противовъздушна отбрана отбрана на цивилни цели и стратегически обекти като държавни здания и военни уреди. Използва се в огромно многообразие от задачи, като отбрана на  активи с висока стойност, само че също и в бази за противовъздушна защита и армейски маневрени формирования. Повече от две десетилетия централизираната мрежова ракетна система НАСАМС отбранява Вашингтон, окръг Колумбия.

Противоракетната защита е въпрос на количество. Ако нападателят разполага с повече ракети, в сравнение с отбранителните качества за противопоставяне на атакувания, то тогава нападателят има превъзходство, пробива отбраната и нанася удар върху задачите. Двете системи НАСАМС, които Украйна получи от Съединени американски щати, запълниха пропуските на изтощената и изчерпана противовъздушна защита на Украйна. Вашингтон се ангажира да достави още шест системи НАСАМС на Украйна до началото на 2025.

Започвайки с преимуществата и завършвайки с минусите, какво би трябвало да се знае за Противовъздушна отбрана системата, струваща милиони долари, която може да промени хода на войната и оказва помощ да се осуети въздушната тактика на Русия в Украйна от ноември 2022 година
Да извървим целия път
От дебюта на второто потомство НАСАМС през втората половина на 2000-те, общоприетата батарея на системата включва 12 пускови установки, всяка от която има по шест ракети. Това разрешава на една изцяло заредена система да порази повече от 70 цели по едно и също време.

Стандартно ракетните батареи на НАСАМС са заредени с дузина AIM-120 (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles) или АМРААМ. Това са същите ракети, с които американските изтребители смъкват вражеските самолети. Вече трето десетилетие ракетата AIM-120 и другите й версии е най-често употребяваната ракета въздух-въздух от Военновъздушни сили. Досега, ракетата е свалила 10 самолета, първият е през 1992 година, когато водач на F-16 смъква иракски изтребител.

При общоприетото снаряжение с АМРААМ, системата НАСАМС е в положение да прихване безпилотни летателни апарати, крилати ракети и самолети с обхват до към 40 километра. Ако има затруднение към задачата, да вземем за пример постройка или планина, това пречи на директната видимост и при множеството системи за Противовъздушна отбрана радарът на оръжието не може да прихване задачата. NASAMS не е оръжейна система, която работи с директна видимост. NASAMS е мрежова и модулна система с голям брой датчици и пускови установки. Това значи, че в случай че някой датчик в мрежата на оръжейната система открие и наблюдава цел, всяка пускова установка и ракета могат да употребяват данните. По този метод не се нуждае от директна видимост от пусковата установка до задачата. Поради тази причина действителният ефикасен обхват на НАСАМС се уголемява.
Най-новата технология
Преди няколко години се появи системата НАСАМС от трето потомство с ракета АМРААМ с уголемен обхват. Системата НАСАМС-3 и ракетите с уголемен обхват летят по-високо и обезпечават спомагателен обхват от към 8 километра.

Системата НАСАМС-3 също по този начин може да изстрелва и ракети с по-малък обхват, в това число AIM-9X Block II Sidewinder, известна най-много със способността си да се насочва към бързо движещи се крилати ракети. Изстреляна от НАСАМС-3, ракетата AIM-9X може дейно да поразява цели на разстояние от към 16 километра.

Не е известно кое потомство система НАСАМС Съединени американски щати е предоставила на Украйна, само че след оповестяването на военната помощ някои специалисти допуснаха, че Вашингтон ще изпрати системи от по-старо потомство. НАСАМС-2 към момента е на въоръжение в Съединени американски щати, само че последователно се заменя с по-ново потомство.
Приспособимост към актуалната война
Системата НАСАМС е взаимна разработка на американския защитителен конгломерат " Рейтиън текнолъджис " (Raytheon Technologies) и норвежката компания " Конгсберг дифенс енд аероспейс " (Kongsberg Defense & Aerospace) от преди десетилетия. Системата направи своя дебют през 90-те години на предишния век в Кралските военновъздушни сили на Норвегия.

Модулната отворена архитектура на системата НАСАМС й разрешава да се приспособява към непрекъснато изменящия се темперамент на актуалната война. Третото потомство система освен изстрелва най-новите и най-хубавите ракети, като АМРААМ с уголемен обхват, само че може да бъде оборудван и с най-модерния радар.

Първоначално системата НАСАМС е оборудвана с радар AN/MPQ-64 Sentinel. Системата за следене със междинен обхват автоматизирано разпознава входящи въздушни закани, като хеликоптери и безпилотни летателни апарати, и може да направи това от към 40 километра.

Sentinel в последна сметка удвои обсега си, откакто претърпя възобновяване в средата на 2000-те. След това, през 2021 година, дебютира GhostEye MR - система, която може да вижда даже по-високо и по-далеч от осъвременения Sentinel. Не след дълго, GhostEye MR размени Sentinel, с цел да се трансформира в бъдещето на радарните технологии на НАСАМС.

Способността на НАСАМС да интегрира нови технологии е единствено част от това, което я прави толкоз гъвкава. Компонентите на системата могат да действат дружно, даже когато са отдалечени един от различен на километри разстояние, не позволявайки на съперника да унищожи системата с един удар. Командният пулт (известен като център за ръководство на огъня), пусковите установки и радарът могат да са на разстояние един от различен до 19 километра.

В последна сметка Пентагонът ще удовлетвори молбата на Киев. Вашингтон ще изпраща системите НАСАМС, с цел да запълни пропуските в украинската противовъздушна защита, прихващайки съветски ракети, изстреляни над украинските градове.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР