След над четири часа дебати и спорове народните представители не

...
След над четири часа дебати и спорове народните представители не
Коментари Харесай

Петков обвини ГЕРБ в политическа импотентност, ПП пък били нагли и аматьори 


След над четири часа диспути и разногласия народните представители не одобриха декларацията на Продължаваме промяната за внасянето на Законопроект за държавния бюджет за 2023 година от Министерски съвет. Това стана с 86 гласа " за ", 127 гласа " срещу " и 1 " въздържали се ", съобщи БГНЕС.

Преди това гласоподаване обаче депутатите си размениха голям брой причини " за " и " срещу " внасяне на нов бюджет от служебното държавно управление, както и редица нападки едни сред други - разясниха се политиките на предходното държавно управление и отражението им върху страната.

Кирил Ананиев от ГЕРБ изясни, че предлагането на Продължаваме промяната за недостиг от 3% няма по какъв начин да се реализира, тъй като в обстановката, в която се намираме няма по какъв начин с вкарване на нови разноски за 2023 година да се получи недостиг от 3%. " Нека да бъдем реалисти, а не популисти ", сподели той и прикани да не се разпорежда на служебното държавно управление да внася бюджет, в който би трябвало да има рестриктивни дейности, неспособност да се извършват програмните стратегии на министерствата и да се основава безпорядък в страната.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев изясни, че предлагането им за недостиг от 3% е подбудено от двата плана на бюджет на служебното държавно управление, в който са записани надлежно 3% и 6% недостиг. " Искаме най-отговорно да се внесе плана с 3% ", акцентира той и добави, че по-късно ще може експертно да се прегледат всички оферти за реализиране на три % недостиг.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно създаден бюджет с 3% недостиг.

" Този бюджет не е създаден с класическия смисъл на създаване на бюджет ", изясни той. Ананиев разясни, че изрично не приема да се прави бюджет на сбъркана макроикономическа прогноза.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи от своя стана направи предложение, което може да отговори опция за консенсус. " Какво демонстрират числата и дали служебният кабинет заблуждава, не не заблуждава ", акцентира той. Чобанов посочи, че признатото като политики тази година има отражение върху недостига. " Имаме съображение да считаме, че сме изпуснали недостига и следващата година може да доближи 11 милиарда лева Това, което актуализацията на бюджета не показа е средносрочна рамка ", безапелационен е той. Депутатът от Движение за права и свободи уточни, че задачата им не е да се състезават по популизъм. Той предложи в декларацията думата " неотложно ", да бъде заменена с " в границите на един месец ". Това се отразява на това по кое време би следвало служебното държавно управление да внесе нов бюджет, в случай че декларацията на Продължаваме промяната бъде призната.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев зададе единствено един въпрос към Движение за права и свободи, а точно: " Ако се одобри тази публицистична корекция бихте ли приели декларацията ", попита той, само че въпросът му остана без отговор.

Красимир Вълчев от ГЕРБ изрично съобщи, че най-хубавата обществена политика е да не се счупи страната.

Александър Иванов от ГЕРБ разясни, че хората довели страната до това положение и жителите до обедняване в този момент четат тези и морал на тематика финансова дисциплинираност и финансово ръководство на страната. " Това го назовавам доста безочливо държание ", безапелационен е той.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев посочи, че това, което ГЕРБ са предложили в последните години е " една постоянна беднотия ".

Димо Дренчев от Възраждане съобщи, че не е работа на служебното държавно управление да прокарва политики, а бюджетът е точно това. " Приходите, които залага Асен Василев няма да бъдат изпълнени. Опасно е тук да отваряме бюджета, тъй като ще създадем нещо, което никой няма да може да го извърши. Няма да подкрепим по този начин препоръчаната декларация ", сподели той.

Цончо Ганев от Възраждане уточни: " Призоваваме да има непрекъснат бюджет, само че от държавно управление с болшинство, което да носи отговорност ", сподели той. Ганев даже назова Политическа партия копие на ГЕРБ и уточни, че в Политическа партия има някогашни фрагменти на ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ изиска Ганев да отдръпна думите си, тъй като е обидно Продължаваме промяната да се съпоставя с ГЕРБ.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев изясни, че на 28 юли тази година 11 души от Възраждане са дали своят вот за актуализацията на бюджета и в случай че са имали нещо срещу са можели да го кажат. " Ние за разлика от ГЕРБ не сме политически импотентни ", означи той.

Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ се включи в дебата и акцентира, че декларацията на Продължаваме промяната е нелегитимен акт, изключително когато удължаването на бюджета към този момент е признато на първо четене и тече и гледането му на второ. " Внасяте план на декларация на 1 ноември и задължавате държавното управление да внесе план до 31 октомври. Мисля, че въпросният документ, план ще се учи, както и всичките ви дейности във всички правни факултети като пагубен образец за систематичен юридически нихилизъм. Аматьори бяхте дилетанти си оставате ", сподели тя.

Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков изясни, че за 60 дни ГЕРБ са посочили безспорна политическа импотентност и не могат да създадат държавно управление. " Срам ", уточни той.

www. dnes. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР