След над 3 часа обсъждане парламентът прие рамката на държавния

...
След над 3 часа обсъждане парламентът прие рамката на държавния
Коментари Харесай

След бурни дебати в парламента, депутатите приеха...

След над 3 часа разискване Народното събрание одобри рамката на държавния бюджет на второ четене. В ранния следобяд депутатите подхванаха разглеждането на централния бюджет, което се чака да продължи и през целия ден на следващия ден, осведоми Дарик.

В Бюджета за 2020 година се планува приходите в бюджета да бъдат малко над 28 милиарда лв., а разноските – 14 милиарда Предвиждат се прехвърляния към общините, Държавното публично обезпечаване, Националната здрава осигурителна каса за над 12 милиарда

Вноската в общия бюджет на Европейския съюз пък ще е 1, 4 милиарда лв..

По време на дебата социалистите упрекнаха, че финансовото министерство съзнателно занижава прогнозата за приходите, с цел да може в края на годината преизпълнение на приходите и остатъкът да се разпределя с постановления на Министерски съвет.

Опозицията подлага на критика, че Бюджет 2020 е копие на миналогодишния и няма никакви заложени промени, а единствено наливане на повече средства.

„ Изтърка се технологията да занижаваме приходите и най-после на годината да се оказва, че събираме повече пари. Приходните организации работели добре, държавното управление създавало такава добра бизнес среда. Нито едно от тези неща не е правилно.

Последни сме по заплати, сивия бранш е 30% у нас. Народното събрание би трябвало да разпределя, а не постфактум с разпореждане на Министерския съвет. Да поправяме прогнозата на финансовия министър Горанов “, прикани от трибуната на Народното събрание соцдепутатът Николай Тишев.

Министърът на финансите обаче реагира незабавно на обвиняванията и се базира на статистиката, съгласно която през последните години има напълно малко разминаване сред плануваните доходи и действителните, а отклоняване от 1-2% било напълно обикновено.

За настоящата 2019 година той регистрира, че се чакат 0,2% несъблюдение на приходите.

Горанов отбрани и специалистите във финансовото министерство и настоя, че те са по-добри от тези в партийните централи.

„ Текущата статистика за осъществяването на бюджета дава опция за избрана еластичност във връзка с разходната част на бюджета. В края на краищата изпълнителната власт е длъжна да има опция да реагира в избрани обстановки.

В нито един момент държавното управление не е нарушило Закона за държавния бюджет, държавното управление не е изхарчило нито лев, една десета от стотинката от преизпълнение на приходите “, отсече Горанов.

По време на дебата социалистите упорстваха за унищожаване на плоския налог и въвеждане на прогресивно данъчно облагане. От Българска социалистическа партия желаеха и диференцирани ставки за Данък добавена стойност на медикаментите и някои храни.

Червените предлагаха и основаването на Фонд за Северозападния район в размер на 300 млн. и Национален фонд за вложения в размер на 500 млн. Социалистите желаеха и повече средства за физическото образование на децата.

Нито едно от предложенията на опозицията обаче не бе признато, а финансовият министър Горанов бе безапелационен - 4, 5 милиарда лева щяло да е разминаването в приходите и разноските, в случай че всички претенции на Българска социалистическа партия бъдат калкулирани в бюджетната рамка.

Между първо и второ четене „ Обединени патриоти “ бяха предложили да се заделят към 2 млн. повече за читалищата и библиотеките в дребните обитаеми места.

От Движение за права и свободи пък упорстваха за 120 млн. повече за общините, с цел да могат да се извърши рехабилитация на общинската пътна мрежа. И техните оферти обаче не минаха в пленарната зала.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР