След , на преден план излиза въпросът за застраховането срещу

...
След , на преден план излиза въпросът за застраховането срещу
Коментари Харесай

ДФЗ застраховане на земеделска продукция

 След , на напред във времето излиза въпросът за застраховането против естествени бедствия. 

Земеделските стопани имаха опция да застраховат продукцията си против неподходящи климатични условия с новата мярка " Застраховане на селскостопанска продукция ", която беше утвърдена при започване на 2021 година при създаването на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година С решение на Управителния съвет на Държавен фонд " Земеделие " през актуалната година по тази мярка за фермерите са планувани 5 милиона лв.. 

От Държавна фирма " Земеделие " напомнят, че заради зачестилите неподходящи климатични условия през последните години, зърнените култури за първи път влизат в обсега на подкрепяне по схемата. По предложение на сектора Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира пред Европейска комисия държавната помощ като включи в нея и културите пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Бенефициери на помощта са аграрни стопани, отглеждащи:

  - овощни култури над 0.5 ха и период на употреба на насажденията под 20 години;

  - зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;

  - зеленчукови култури над 0.3 ха;

  - етерично-маслени култури над 0.5 ха;

  - тютюн над 0.1 ха. - зърнени култури над 3 ха;

 - маслодайни култури над 3 ха; Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури се подкрепят за първите 2 000 ха от площите си.

Максималният размер на поддръжката за един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от цената на застрахователната награда. Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от цената на застрахователната награда. Размерът на подкрепяне е до 21 лева./ха при размер на застраховката от 60 лева./ха.

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подкрепяне, припомнят още от Държавна фирма " Земеделие ".

Целта на помощта е насърчаването на аграрни стопани, дребни и междинни предприятия, които създават плодове, зеленчуци, етерично-маслени, зърнени (пшеница, ечемик и царевица), маслодайни култури (слънчоглед и рапица) и тютюн непринудено да застраховат продукцията против неподходящи климатични събития.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР