След многократно използване на устройствата цената няма да падне под

...
След многократно използване на устройствата цената няма да падне под
Коментари Харесай

Цената на вота скочи от 80 ст. на 55 лв. за глас

След неведнъж потребление на устройствата цената няма да падне под 10 лв.
При хартиените бюлетини се заплаща единствено за щемпел

Дори специалисти не се ориентират в софтуера

От 70-80 ст. гласът нарастна на 55 лева поради машините. Това пресметна представителят на ЦИК Димитър Димитров. Пред “Труд” той изясни, че сметката елементарно може да се направи като се раздели сумата от 43 200 000 лева (толкова са парите дадени за закупуване и техническо обслужване на устройствата за гласуване) на 789 923 (толкова са българите, дали своят вот с машини на парламентарните избори на 4 април). Сметките демонстрират, че машинният глас е коствал 55 лева, а хартиената бюлетина, където разноските са само за отпечатването ѝ - 70-80 ст.

“Правил съм калкулации с какъв брой би могъл да поевтинее машинният глас, като се има поради, че устройствата ще се употребяват неведнъж. Трябва да се има поради, че с машините са свързани и спомагателни разноски като наем за складови пространства и защита, техническа поддръжка на машините, промяна на софтуера за всеки избор, както и към 3000 души за инсталиране на устройствата. Изчисленията демонстрират, че машинният глас няма да падне под 10 лева.”, разяснява Димитров.

Според него “машинното гласоподаване в страната ни е аутосорсване на изборния резултат, на някаква частна компания, която внася някакво съоръжение, което се сертифицира. Процесът е комплициран и даже тези, които са специалисти, постоянно не могат да се ориентират в софтуера и тънкостите по основаване на изборния резултат.”, аргументира се Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР