След многобройните спекулации, които се появиха в последните дни по

...
След многобройните спекулации, които се появиха в последните дни по
Коментари Харесай

Позиция на ЗД „Бул инс“ относно корекцията в цените на застраховка „Гражданска отговорност“

След многочислените спекулации, които се появиха в последните дни по тематиката за фрапантно нарастване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, Управителният съвет на ЗД „ Бул инс “ взе решение да излезе с публично мнение по въпроса. По справедливи фактори, на които не можем да влияем, разноските на застрахователните компании по наложителните застраховки набъбнаха дотолкоз, че се постанова промяна на цените. Тази промяна обаче ще бъде доста по-скромна от тиражираните в медийното пространство данни за рекордно 50% повишаване.

Трябва да отбележим, че всяка компания поправя цените на база на своя личен разбор за финансовите си резултати по застраховката. Освен това е належащо да заявяваме, че ценовите корекции нямат нищо общо с предстоящото лишаване на лиценза на ЗД „ Олимпик “. Причините, които доведоха до нарастването на застраховка „ Гражданска отговорност “, са:

Промяната в регулацията, която бе наложена на застрахователните компании след 01.01.2016г-„ Платежоспособност” II. Смяната на регламента за отчитане радикално промени активите и пасивите на застрахователите. За задачата бе осъществен самостоятелен външен финансов одит на всички застрахователи, който бе разгласен обществено в края на м.януари 2017г. Новата регулация планува задоволително финансови запаси за всяка вреда още при завеждането й, което се следи прецизно от КФН. Регулаторът към този момент разполага с цялостната база данни - подписани контракти и изплатени застрахователни компенсации по моторния бизнес „ Каско “ и „ Гражданска отговорност “. Особено внимание и надзор се прави по наложителните застраховки, заради огромния обсег и обществената им функционалност.

За новото ценообразуване на застраховка „ Гражданска отговорност “ оказват въздействие и спомагателните вноски и такси, които застрахователите са задължени да покриват по закон. През интервала от 1.01.2016 до в този момент, заради ред аргументи се наложи увеличение и на спомагателните вноски, които застрахователите правят за: стикери, зелени карти, вноски в Гаранционния фонд, вноски за гаранционен фонд на НББАЗ, такси и членски вноски към АБЗ и националното бюро. С решение на съвета на бюрата на сдружението Зелена карта бе изискана изключителна гаранция от НББАЗ в размер на 4 млн. евро, която също бе покрита от застрахователите непропорционално.

И на последно място, само че с най-висока тежест -Тълкувателно решение 1/2016 от 21.06.2018г. на Върховен касационен съд, съгласно което бе уголемен кръгът на лицата имащи право на искания за обезщетяване на неимуществени вреди за умрял при ПТП техен родственик. Освен деца и родители, към този момент имат право да бъдат обезщетявани баби, дядовци, чичовци, лели, както и други прочувствено свързани лица с умрелия. Някои разбори демонстрират, че тази смяна ще коства на застрахователния бранш към 1,5 милиарда лв..

Всички посочени нагоре изключителни заплащания от застрахователите, натоварват в допълнение техните разноски по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. Увеличенията са по закон и не зависят от волята на застрахователя.

През месец юни 2018г. КФН извърши разбор на нарастването на заплащанията на вреди по моторния бизнес - „ Каско “ и „ Гражданска отговорност “, по компании, както и за бизнеса като цяло. Отчетените резултати бяха оповестени обществено, като най-важните констатации бяха, че техническият резултат по „ Гражданска отговорност “ е негативен, а техническите запаси, по отношение на развиването на заплащанията за вреди за първите 6 месеца на 2018г. – незадоволителни.

Като резултат от заключенията на разбора бяха дадени наложителни инструкции за обезпечаване на финансова непоклатимост на всяка компания по настрана.
Необходимо е да се подчертае, че при негативен механически резултат по даден тип застраховка, наложителната мярка, която би трябвало да предприеме всеки осигурител е поправяне на цената. И това се прави сега от всички застрахователни компании, заради инцидентното решение (с назад действие) на Върховен касационен съд.

При дефицит на запаси всяка компания е длъжна, от личния си бюджет, да дозадели запас, задоволителен да покрие бъдещите заплащания, на база статистиката за развиване на вредите.

В умозаключение ще отбележим също по този начин и обстоятелството, че това нарастване ще даде опция на застрахователните компании да бъдат правилни към своите клиенти посредством възстановяване на своята финансова непоклатимост в дълготраен проект.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР