След много спорове и нерви в парламента депутатите не увеличиха

...
След много спорове и нерви в парламента депутатите не увеличиха
Коментари Харесай

Минималната заплата в размер на 850 лева засега остава мираж

След доста разногласия и нерви в Народното събрание депутатите не усилиха от 1 юли минималната работна заплата на 850 лв., каквото предложение внесе левицата. 

" Преди изборите всички го приехме, единствено че на второ гласоподаване в зала стана от 1 януари 2024 година Минаха изборите и свалихме маските, приказваме за 500 000 български жители, които работят на минимална заплата и ние в този момент им споделяме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лв., тук приказваме за витална нужда, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лв. или 850, колкото предлагаме ", отсече Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Георги Ганев от Демократична България му отговори, че на никое място не се не се загатва нито за 500 000 души, нито ще се понижи бедността в страната с нарастването на минималната заплата.

" Вижда се, че държанието ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от Българска социалистическа партия сме поредни. Мнозинството от през вчерашния ден и държавно управление, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и вкарваме европейско изискане минималната заплата да е е най-малко 50% от междинната, значи не сте европейци, единствено на думи ", упрекна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, представена от през днешния ден.бг.

" Десните партии пазят работодателите и бизнеса и през днешния ден ясно се видя разграничението - лявата партия, която пази служащите и десните които приказват за капитал. Мнозина работодатели заплащат под масата, повдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в публична минимална заплата понижава сивия бранш, покачва вноските в Национален осигурителен институт и НЗОК и по този метод ще се изсветли сивия бранш ", настоя тя.

" Да кажете, че неравенството понижава и поради това няма да подкрепите нарастването това е цинизъм ", упрекна още Нинова.

Тя настоя, че в случай че през днешния ден бъдат признати измененията, ще бъдат отразени бюджета.

" Ако през днешния ден одобри този закон той ще включи в държавния бюджет и в случай че през днешния ден не го създадем финансовия министър няма да го разчете с тези параметри ", стимулира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ упрекна левицата, че се пробва да подлеете вода на финансовия министър, тъй като дефицитът от служебния министър е 6,6% и с цел да се реализира 3% трябват да се свиват разноски.

" Аз не съм срещу това да се подлива вода на Асен Василев, само че съм срещу да се усилва финансовата неустойчивост в страната ", настоя той.

В последна сметка настояването на Българска социалистическа партия минималната заплата да стане 850 лв. от 1 юли не беше признато.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР