След миналогодишния спад в първите 6 месеца на годината продължава

...
След миналогодишния спад в първите 6 месеца на годината продължава
Коментари Харесай

Възложените на колекторските агенции дългове за събиране продължават да се свиват

След миналогодишния спад в първите 6 месеца на годината продължава да се свива размерът на дълга, предоставен на колекторските организации за събиране, демонстрират техните данни. На годишна база понижението е с 38% - размерът на предоставените за събиране вземания в това първо полугодие е 464.3 млн. лв. при 743.9 млн. лв. за същия интервал на 2018 година.

Това демонстрират данните на Асоциацията на колекторските организации в България, като изследването се организира от самостоятелния институт за маркетингови проучвания " Ипсос България " по поръчка на асоциацията и обгръща обработваните задължения от всички компании нейни членове, които съставляват 80% от бранша.

" Има действителна смяна в политиката на кредиторите, които все по-често прибягват до ранна продажба на портфейлите. Основната причина за повсеместен спад в задлъжнялостта на популацията обаче е друга и това е устойчивото възстановяване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в приходите си и се стремят да погасяват отговорностите си в точния момент ", разяснява Райна Миткова, ръководител на асоциацията, представена в прессъобщение до медиите. Тя отбелязва и това, че финансовата просвета на българите се усъвършенства и те от ден на ден схващат, че неплащането на дължимото носи само негативи за тях, което ги кара да са по-стриктни.

Макар и не съразмерно, броят на обособените случаи също търпи намаляване, регистрира асоциацията. За интервала януари-юни те са малко над 570 хиляди при 636 хиляди за първото полугодие на 2018 година.

Средният размер на дълга на потребителите,

който предходната година надвиши психическата граница от 1000 лв. и доближи 1 162 лв., през първото полугодие на 2019 година още веднъж слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лв..

Без съществено изменение остава разпределението на кредиторите по браншове, демонстрират още данните на асоциацията. Делът на банките остава най-важен, въпреки да бележи намаляване с към 5% по отношение на същия интервал на 2018 година. Телекомите порастват от 15% на 17%, до момента в който предоставените отговорности по застрахователни артикули понижават с 3 процентни пункта.

Малък растеж се следи при отговорностите за комунални услуги – от едвам 1% за първото полугодие на 2018 година до 5% през сегашния регистриран интервал.

От 18% на 20%

порастват предоставените за събиране размери за небанкови финансови артикули или така наречен бързи заеми.

Според Лилия Димитрова, зам.-председател на асоциацията, относителната непоклатимост там се изяснява с това, че профилът на потребителите на този съответен артикул на процедура не се променя съществено във времето, което прави тази картина по-статична.

Нов растеж, този път двоен – от 584.6 млн. на 1.180 милиарда лв. се регистрира в размера на изкупения дълг. Според асоциацията това се дължи на няколко покупко-продажби с банкови институции, които са продали пакети със сериозен размер в границите на интервала. И отвън частните случаи, интензивността при продажбата на отговорности е висока.

Профилът на длъжника

също не търпи основни промени. Проучването на асоциацията демонстрира, че междинният дебитор още веднъж попада в категорията до 30-годишна възраст, мъж е и има приблизително или висше обучение. Градовете на длъжника пък този път са Благоевград и Варна. Зодията на междинния консуматор с необслужван заем е Рак.

При междуфирмената задлъжнялост се следи сериозен спад в размерите и положителен тренд на повишаване на плащаемостта, демонстрират данните. В Европа по-голям % от фактурите се заплащат в точния момент през 2019 година спрямо миналата 2018 година В България 77% от издадените фактури също се заплащат в точния момент през актуалната година при 76% през предходната. Българските компании показват най-хубавите индикатори по прецизност на заплащанията от 6 години насам.

Асоциацията е почнала през септември акция " Мисия платено ". От тогава оповестеният онлайн " Наръчник за ръководство на задължения " е изтеглен десетки хиляди пъти, показват от организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР