След миналогодишен спад в нововъзложен дълг, в първите 6 месеца

...
След миналогодишен спад в нововъзложен дълг, в първите 6 месеца
Коментари Харесай

Профилът на българин с необслужван заем е до 30-годишен и зодия рак

След миналогодишен спад в нововъзложен дълг , в първите 6 месеца на 2019 година има ново намаляване , което е малко под 38% на годишна база - размерът на предоставените за събиране вземания в това първо полугодие е 464.3 млн. лв. при 743.9 млн. лв. за същия интервал на 2018 година.

Това демонстрират данните на Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ) за първите 6 месеца на годината и обгръща обработваните задължения от всички компании, членове на Асоциацията, които съставляват 80% от бранша.

Макар и не съразмерно, броят на обособените случаи също търпи намаляване - за интервала януари-юни те са малко над 570 хил . при 636 хиляди за първото полугодие на 2018 година.

Средният размер на дълга на потребителите , който предходната година надвишава психическата граница от 1000 лв. и доближава 1 162 лв., през първото полугодие на 2019 година слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лв. .

Без съществено изменение остава разпределението на кредиторите по браншове . Делът на банките остава най-важен , въпреки да бележи намаляване с към 5% по отношение на същия интервал на 2018 година.

Телекомите порастват от 15% на 17% , до момента в който предоставените отговорности по застрахователни артикули понижават с 3 процентни пункта.
 Снимка 446619
Източник:
 България е в топ 5 по неприятни заеми, предизвестява Манолова Обновена
България е в топ 5 по неприятни заеми, предизвестява Манолова

Населението е свръхзадлъжняло поради компаниите за бързи заеми

Малък растеж се следи при отговорностите за комунални услуги - от едвам 1% за първото полугодие на 2018 година до 5% през сегашния регистриран интервал .

От 18% на 20% порастват предоставените за събиране размери за небанкови финансови артикули или така наречен " бързи " заеми .

Двоен растеж - от 584.6 млн. на 1.180 милиарда лв. се регистрира в размера на изкупения дълг у нас . Според Асоциацията това се дължи на няколко покупко-продажби с банкови институции , които са продали пакети със сериозен размер в границите на интервала. И отвън частните случаи, интензивността при продажбата на отговорности е висока.

Профилът на длъжника също не търпи основни промени. Проучването демонстрира, че междинният дебитор попада в категорията до 30-годишна възраст , мъж е и има приблизително или висше обучение . Градовете на длъжника пък този път са Благоевград и Варна. Зодията на междинния консуматор с необслужван заем е Рак .

При междуфирмената задлъжнялост се следи сериозен спад в размерите и положителен тренд на повишаване на плащаемостта . В Европа по-голям % от фактурите се заплащат в точния момент през 2019 година спрямо миналата 2018 година

77% от издадените фактури в България също се заплащат в точния момент през актуалната година при 76% през предходната. Българските компании показват най-хубавите индикатори по прецизност на заплащанията от 6 години насам .
 Снимка 446620
Източник:
 За по-ефикасно ръководство на бюджета прикани Любомир Дацов
За по-ефикасно ръководство на бюджета прикани Любомир Дацов

В Бюджет 2020 да се плануват и буфери, предлага той
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР