След местните избори следващия месец Турция може да разшири правителствената

...
След местните избори следващия месец Турция може да разшири правителствената
Коментари Харесай

Ердоган: Ще разширим държавната продажба на евтини зеленчуци

След локалните избори идващия месец Турция може да разшири държавната скица за продажба на евтини зеленчуци в цялата страна, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

Икономисти считат обаче, че този ход на държавното управление може да се окаже финансово нестабилен, показва организацията.

В борба с внезапното нарастване на цените на храните турските управляващи отвориха тази седмица лични пазари, с цел да продават непосредствено на купувачите. Съгласно държавната самодейност общините продават зеленчуци в Истанбул и Анкара на към половината от цените, регистрирани от статистическата организация предишния месец, когато цените на храните скочиха с 31 %. На всеки клиент е разрешено да закупи до 3 кг от всеки артикул.

"Ако е рекъл Аллах, след изборите, с организацията на общините, може да предприемем стъпки за такива продажби по всички краища на Турция ", съобщи през вчерашния ден Ердоган пред търговци.

Според интернет страниците на няколко вериги супермаркети, те са съобразили цените си с тези на държавните пазари. Ако пониженията се запазят, те може да спомогнат за възпиране на нивото на инфлацията през февруари, която се базира на продажбите на огромните търговци на дребно, отбелязва Ройтерс.

Храната съставлява към една четвърт от потребителската кошница, употребена за премерване на турската инфлация, която възлезе на над 20 % през януари.

Увеличаващите се разноски за живот и по-широките последствия от рецесията с турската лира, която загуби предходната година 30 % от цената си по отношение на $, са значими въпроси за гласоподавателите преди локалните избори на 31 март, отбелязва Ройтерс. Управляващата Партия на справедливостта и развиването на президента Ердоган е изправена пред сериозна конкуренция в няколко от огромните градове.

Икономисти обаче считат, че разноските за държавното управление няма да бъдат устойчиви в дълготраен проект. Според старши икономиста във финансовата група "Номура " Инан Демир с тази мярка държавното управление пробва да избегне изборна засечка поради повишаването на храните и програмата няма да бъде разширена след вота.

Мярката също по този начин повдига въпросителни към степента на държавна интервенция на пазарите, показва Ройтерс.

Докато търговците изясняват повишаването на цените с неприятното време и повишените разноски за превоз и труд, Ердоган упрекна търговците на дребно, че употребяват обстановката, с цел да покачват цените.

"Ако е рекъл Аллах, ние ще ударим мощен османски пестник на тези стопански убийци ", сподели Ердоган, представен от Ройтерс.

Търговците на едро споделят, че управляващите освен основават нечестна конкуренция, само че и записват обилни загуби. Юсуф Йълмаз, ръководител на асоциацията на търговците на едро в южния район Серик, който е прочут с доматите си, сподели, че те продават домати на управляващите за 3,8 лири кг. На общинските пазари доматите се продават по 3 лири кг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР