След месеци забавяне Планът за възстановяване и устойчивост на България

...
След месеци забавяне Планът за възстановяване и устойчивост на България
Коментари Харесай

Хампарцумян: Преди да позеленеем трябва да забогатеем

 След месеци закъснение Планът за възобновяване и резистентност на България към този момент е предаден на европейските институции, въпреки и към момента единствено в цифров формат. Кога действително евросредствата ще стигнат до България?

" Не знам по кое време ще получим първия транш, може би след 2-3 месеца най-рано. Резултатите от един подобен проект ще се видят след 3 до 5 години, ако е резистентен. Иначе просто едни пари ще се похарчат. Важно е тези пари да отидат в нещо, което е стабилно, а не да се наредят на паркингите на скъпите заведения под форманта на първокласни коли ", съобщи ръководителят на Българския конгрес на бизнес водачите (БФБЛ) Левон Хампарцумян.

Той акцентира, че моментът е подобаващ България да се възползва от интервала, в който всички вериги за доставки се пренареждат поради резултатите от рецесията. 

" Това би ни дало късмет да имаме по-добро място на масата на европейската стопанска система ", уверен е Хампарцумян. 

Финансистът е оптимист за бъдещето на въглищните централи. Той разтълкува думите на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс като знак, че избраната дата за закриване на централите ни е условна. 

" Вероятността повече хора да изискат по-късна дата съществува. Европейската стопанска система не е готова за бърз зелен преход. Ако преместите фосилните горива и газ от центъра на Европа във Варна и Букурещ, световният топлинен баланс няма да се промени ", съобщи Хампарцумян пред .

Според него различните източници на сила не са толкоз устойчиви. Един голям център на данни да се зарежда единствено с вятър или слънце - няма по какъв начин да стане. Той работи 24/7 - пада Facebook и светът блокира. 

" Ние, в случай че желаеме да сме част от тази съвременна инфраструктура, би трябвало да имаме доста евтина и устойчива сила. Каквото и да създадем зелено е хубаво, но преди да " позеленеем " би трябвало да забогатеем като страна. И когато забогатеем, можем да позеленеем колкото си желаеме ", разяснява събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той акцентира, че гръбнакът на енергийната ни система би трябвало да бъде от устойчиви енергийни източници. 

" Ние би трябвало да си съберем главите и да решим какво вършим. Решението за два нови реактора в АЕЦ " Козлодуй " не може да се вземе от едно държавно управление. Трябва дълготрайна политика, която да ни докара към по-добро ", съобщи Хампарцумян.

Той поддържа помощта на страната към предприятията поради по-скъпия ток, само че акцентира, че това е краткотрайна мярка. 

" Това би трябвало да бъде оранжева лампа, която да светне преди алената. Ако тези предприятия имаха дълготрайни договори с доставчика на сила, нямаше да страдат толкоз ", добави финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР