След месеци у дома завръщането на афганистанските момичета в университетските

...
След месеци у дома завръщането на афганистанските момичета в университетските
Коментари Харесай

В клетка - как афганистанските момичета се завръщат в университетите |

След месеци вкъщи завръщането на афганистанските девойки в университетските аудитории е все по-близо. Но те ще се завърнат на лекции в ограждения, наподобяващи на кафези, изолирани от сътрудниците си, с които допреди няколко месеца свободно са комуникирали.

В началото на седмицата ректорът на Кабулския университет разгласява фотография на променените аудитории, които към този момент са в сходство с " ислямските правила ".

Как стартира всичко?

Както страната, по този начин и университетите бяха завладяни от талибаните. От септември Кабулският университет е с ново управление. Мохамад Ашраф Гайрат е новият ректор на университета. Още в първите дни след назначението си той заяви, че главната му цел ще бъде.

Така единствено за няколко дни към университетските кампуси бяха издигнати пропусквателни пунктове, през които дами - лектори и студентки, не бяха допускани. Дни по-късно всички инакомислещи професори бяха освободени, а образованието беше прекъснато поради неналичието на " ислямска образователна среда " или с други думи, поради неналичието на аудитории единствено за дами.

Още ограничавания за девойките

В края на септември новоназначеният ректор на Кабулския университет разгласява в профила си в " Туитър " новите ограничавания за студентките.

Освен наложителния черен хиджаб (по думите на ректора " същински ислямски хиджаб " ) за девойките се вкарват спомагателни забрани за носенето на парфюм, облекла в ярки цветове, както и обувки на ток.

Според Гайрат парфюмът, цветовете и високите токчета " съблазняват мъжете и предизвикват честен крах ".

Според талибаните тези рестрикции кореспондират на ислямските полезности.

Какво се случва с лекторите дами?

Докато обаче в университета се слагат заграждения за студентките и - по думите на Гайрат  - се основава " ислямска образователна среда ", преподавателите дами са принудени да бъдат у дома без приход или да останат на улицата. Буквално.

В обществените мрежи се появи кадър на преподавател от Кабулския университет, която е принудена да продава гривни по тротоарите.

Afghan women are banned to work. This female Kabul University lecturer has no more choices than selling bracelets on a side of a road. What we have done to us?
— Ahmad Zia Mayar (@AhmadziaMayar)
Друг професор жена пък е почнала да продава ядки.

Taliban will not allow me to continue to work towards my degree at Kabul University so ham selling pine nuts
— افغانستان (@Afghanlandcom)
Дали обаче дамите ще могат да се върнат на работа в университетите, към момента е неразбираемо. В началото на септември новият ректор предложи дамите да преподават единствено на дами. Лекциите на момчета трябваше да се водят единствено от мъже или от дами зад завеса. Това предложение обаче беше отхвърлено както от критиците на новия режим, по този начин и от талибаните, съгласно които дамите не могат да преподават на мъже по принцип, без значение от съществуването на завеса, ограждение или стена.

Тази теза, несъмнено, е обвързвана със свръхконсервативното пояснение на религиозния закон, съгласно което мъжът превъзхожда дамата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР